Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kiakadt a PDSZ, hogy a tanárok nem kiemeltek az oltási tervben

Létrehozva:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben követeli, hogy a kormány úgy alakítsa át az oltási tervét, hogy az oktatási dolgozók az egészségügyi és szociális dolgozókat követően kerüljenek sorra az oltási rendben, más európai országokhoz hasonlóan.

A PDSZ közleményében kifogásolta, hogy a kormány egyáltalán nem számol kiemelten az oktatásban dolgozókkal, vagyis ők akkor jutnak vakcinához, amikor amúgy is rájuk kerülne a sor, a kormányzat nem kezeli őket kiemelten veszélyeztetett területen dolgozóknak. 

Mindezt annak ellenére teszi, hogy a múlt évben elvégzett felmérések tapasztalatai alapján a fertőzés legjobban a szociális intézmények, másodikként az oktatás, harmadik helyen pedig az egészségügyi intézmények munkavállalói között terjedt el – írják a közleményben.

A fenti eredmények ellenére a kormányzat kihagyta az oktatási intézmények munkavállalóit a kiemelt fontosságú ágazatok felsorolásából – nehezményezi a szakszervezet. A PDSZ szerint  kormányzat továbbra is az “ágyútöltelék” szerepét szánja az oktatásban dolgozóknak.

A szakszervezet azt is kifogásolja, hogy a kormány nem biztosítja az oktatási intézményekben dolgozók számára a rendszeres és ingyenes PCR-tesztelést, pedig a 100 százalékos táppénzhez ennek meglétét követeli meg, és nem fizeti ki a 100 százalékos táppénzeket a munkavállalóknak, valamint nem fizeti ki a rengeteg helyettesítés miatt felhalmozódó túlmunkát.

A PDSZ szerint a kormány nem hajlandó arra, hogy megfontolja a felsős osztályok digitális oktatásra történő átállítását, hogy a felügyeletet igénylő kisebbekkel biztonságosabban foglalkozhassanak a pedagógusok, sőt, az oktatásban még a maszk viselését sem teszi kötelezővé – holott azt még egy néptelen utcán is elvárja az állampolgároktól – olvasható a közleményben.

A szakszervezet azt mondja, a kormány továbbra sem biztosít plexi arcvédőket és maszkokat, ezeket a munkavállalók saját pénzükből kénytelenek beszerezni.

Mindezek fényében a PDSZ szerint nemcsak szakmailag elfogadhatatlan, de kimondottan övön aluli, hogy az oktatásban dolgozókat nem tüntették fel a veszélyeztetett ágazatok munkavállalói között az oltási tervben.

Legnépszerűbb cikkeink