Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szlávik: Más oltás jó más korosztályoknak, de jelenleg nem lehet válogatni

Létrehozva:

Az időseknek, a fiataloknak, és az allergiásoknak is más vakcina lenne ideális, de nem vagyunk abban a helyzetben szerinte, hogy válogassunk.

Már megkapta az oltást Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában elmondta, hogy szerinte az a jó vakcina, „ami elérhető”. Így ő a Pfizer vakcináját kapta meg. Hozzátette, hogy örülne, ha lehetne válogatni az oltások között, mert más oltás jó például az időseknek, a fiataloknak, az allergiásoknak. Azonban jelenleg nem ez a helyzet, be kell érni azzal, ami van.

A főorvossal arról is beszélt Sváby, hogy miért a szociális munkásokat kezdték el oltani az idősek helyett. Szlávik elmondta: Magyarországon 2 millió 60 év feletti él, éppen ezért az ő oltásuknak nekifogni idő- és anyagigényesebb feladat, logisztikailag is nehezebb lenne.

Izrael példáján okulva meg lehet oldani a tömeges oltást – tette hozzá. Ehhez azonban elegendő vakcinára van szükség.

A vírus új mutációjáról azt mondta: itthon egyelőre ezt még nem észlelték, de úgy néz ki, elkerülhetetlen, hogy hozzánk is eljusson. Megnyugtatott: ezt a variánst képes megfogni a vakcina, ám kérdéses, hogy ez igaz lesz-e a jövőben megjelenő mutációkra. A vakcinagyártók egyébként azt ígérik, hogy 4-6 hét alatt tudnak reagálni a koronavírus új változataira.

(24.hu)

Legnépszerűbb cikkeink