Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Izraelben már minden tizedik embert beoltottak a koronavírus ellen

Létrehozva:

Csaknem egymillió embert oltottak be.

Kevesebb mint két hét alatt majdnem egymillió ember kapta meg a vakcinát Izraelben. A The Times of Israel szerint az oltás gyors terjesztéséhez hozzájárult a hatékony közösségi rendelőhálózat, valamint az is, hogy a politikusok egyöntetűen biztatták a népet az oltásra.

A 9,3 milliós országban a világon elsőként érte el az oltottság a 10 százalékot. Az országban a Pfizer vakcináját használják. Az eddigi adagok 41 százaléka 60 évnél idősebb lakosoknak jutott. Mellettük az egészségügyiseket, a biztonsági szektorban dolgozókat és a krónikus betegeket helyezték előre az oltási listán.

„Reméljük, hogy az egész világ modellje leszünk” – mondta múlt vasárnapi sajtótájékoztatóján Arnon Afek, a Tel-Aviv melletti Síba kórház igazgatóhelyettese, az egészségügyi minisztérium volt főigazgatója.

Azt, hogy ilyen gyorsan szereztek be ilyen sok oltást az is segítheti, hogy Izrael többet költ vakcinánként több országnál is: míg az EU dózisonként 14,8 dollárért vásárolt oltóanyagot a Pfizertől, az USA pedig 19,5-ért, a közel-keleti ország 30 dolláros áron jutott hozzá az adagokhoz.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink