Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Olvadó gleccser vizébe veszett a gleccservédő kínai influenszer

Létrehozva:

A holttestét nem találták meg. 

A BBC beszámolója szerint a 30 éves Vang Hsziang-csün egy gleccservízesés megtekintése közben az olvadó gleccser jeges vizébe zuhant december 20-án Tibet északi részén, Lhari megyében. Holttestét nem találták meg, de közösségimédia-beli profilján gyászjelentés tűnt fel.

„Fivérem immár örökre kedvenc vízesésében nyugszik. Egész életében megszállottja volt a gleccsereknek, az életét adta értük. Ez a legjobb végső nyughely számára” – olvasható a nekrológban. Egy, a kínai közösségi médiában terjedő videón látszik, amint Vang egy sziklára felmászva elveszíti az egyensúlyát egy vízesés lábánál, majd a gyors sodrású jeges vízbe esik.

Az influenszert jól ismerték a gleccserek világát bemutató és a figyelmet a klímaváltozás következményeire felhívó videóiról.

A keresésére indult mentőcsapat egyik tagja azt mondta a Global Times című angol nyelvű kínai lapnak, hogy Vang Hsziang-csün valószínűleg egy jégtábla alá sodródott, ahonnét „szinte lehetetlen” élve kikerülni.

A szecsuani születésű influenszer gleccserek tucatjait járta be, videói, amelyeken jégmezőkön botladozva lelkendezve számol be gleccserbarlangok és -alagutak felfedezéséről, gyorsan népszerűek lettek a világhálón.

Vang Hsziang-csün hét év alatt több mint 70 gleccsert fotózott le, és felszólalt egy klímaváltozással foglalkozó ENSZ-konferencián is.

„Csak a helyszínen lehet igazán látni, milyen gyorsan olvadnak a gleccserek” – mondta korábban egy interjúban, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink