Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kínai tengeralattjáró drónt találtak indonéz halászok

Létrehozva:

Az indonéziai haditengerészet befogta a drónt, amely valószínűleg egy kínai misszió részeként került oda, és szakértők szerint alkalmas lehet katonai útvonalak megtervezéséhez.

Indonéz halászok jelentettek egy, a szakértők szerint valószínűleg kínai tengeri drónt a Dél-kínai-tengertől Ausztráliáig vezető, stratégiai jelentőségű tengeri útvonalon. Az Indonéz média szerint a pilóta nélküli víz alatti járművet december 20-án találták meg a dél-sulawesi-i Selayar-sziget közelében – írja a Guardian brit napilap. A drónt hat nappal később átadták a rendőrségnek, majd az indonéz hadseregnek.

Katonai szakértők szerint a víz alatti járművet a Kínai Tudományos Akadémia automatizálással foglalkozó intézete fejlesztette ki, és elsősorban adatgyűjtésre alkalmas, ide értve a tengervíz hőmérsékletét, sótartalmát és oxigénszintjét. Az áramlatokkal és a mozgás irányával kapcsolatos információkat a drón valós időben továbbítja.

A lap szerint a kínai kormány nem nyilatkozott az ügyről.

Kína 2019-ben óceánfelméréseket végzett Pápua Új-Guineától északra, ahol az Egyesült Államok és Ausztrália közös haditengerészeti bázist működtet a Manus-szigeten, idén márciusban pedig a Karácsony-sziget közelében, ausztráliai területen, a kontinenstől északnyugatra. Az köztudott, hogy rendszeresen közlekednek tengeralattjárók a környéken.

Muhammad Fauzan, egy indonéz biztonsági elemző mondta az ABC-nek, hogy a drón nagy valószínűséggel jövőbeni tengeralattjáró-útvonalakat térképez fel, tekintettel arra, hogy a kínai vizektől távol, valamint Kína és Ausztrália legészakibb városa, Darwin között találták meg.

Fauzan szerint kérdéses, hogy a drónt, ha kínai eszköz, hírszerzésre vagy illegális felmérésre használták-e.

„Legalább harmadszor került elő ilyen drón, amelyet én vagy mások, beleértve a szakértőket is, kínai gyártmányú víz alatti drónként azonosítottunk indonéz felségvizeken” – mondta.

A kínai kormány 2020 februárjában közölte, hogy tengeri drónokat telepített az Indiai-óceánba tudományos kutatás céljából.

Legnépszerűbb cikkeink