Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kemény cikket írt Manfred Weber a Welt am Sonntagba

Létrehozva:

Az EPP frakcióvezetője arra utal, Orbán el akarja pusztítani a kohli Európát.

Interjút adott Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője a német Welt am Sonntagnak, egy héttel azután, hogy Orbán Viktor is interjút adott a lapnak, írja a Szabad Európa. Ő akkor párhuzamot vont a Szovjetunió és az EU között. (kérdés: Ön Brüsszelt Moszkvához hasonlítja? Válasz: Már nem sok hiányzik hozzá. Korábban a moszkvai Központi Bizottság szabta meg az ideológiai irányvonalat. Aki nem tartotta magát ezekhez, azt nyomás alá helyezték. Věra Jourová uniós biztos a jogállamisági mechanizmussal egy hasonló, egyértelmű jogi definíció és mindenki számára érvényes, objektív kritériumok nélküli ellenőrző hatóságot akar bevezetni.)

Weber szerint aki egyenlőségjelet tesz az EU és a Szovjetunió közé, az „el akarja pusztítani azt az Európát, amelyet Helmut Kohl generációja épített”.  

A frakcióvezető arról is beszélt, a társadalmi megrázkódtatások nem kezelhetőek populizmussal vagy kulturális háborúval, ahogy ezt Orbán követeli. A jogállamiság lebontása, a nacionalizmus vagy a megosztottság ösztönzése nem hatékony eszköz a társadalmi kihívások leküzdésére.

Ismert, Orbán szerint az EU-s pénzek a multik és nagy cégek extraprofitjának kompenzálásaként tekinthetőek, amelyeket nálunk realizálnak, és ami miatt a cégek anyaországai fizetnek Magyarországnak (is). Weber az EU-s pénzekről azt mondja, az EU „nem fejős tehén, hanem sors- és értékközösség”. Az értékek elsősorban az egyén méltóságára vonatkoznak, függetlenül attól, hogy az illető „Európa fejlődő régióiban vagy a lesbosi menekülttáborban él, és függetlenül attól, hogy keresztény, zsidó vagy muszlim”.

Legnépszerűbb cikkeink