Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ókori gyorsétteremi pultot találtak Pompejiben

Létrehozva:

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Az ókori római Pompeji „gyorséttereme”, amelyet csaknem kétezer évvel ezelőtt vulkánkitörés pusztított el, jövőre nyílik meg a nyilvánosság előtt – úgy tűnik, csak megtekintésre.

Az antik világban az ilyen étkezdéket thermopolium néven ismerték. A pompeji üzlet meleg ételeket és italokat szolgált volna a városban élőknek, ha a vulkánkitörés el nem pusztítja. A fényes freskókkal és terrakotta üvegekkel ellátott üzletet még 2019-ben fedezték fel, és szombaton mutatták be a közönségnek – számolt be a BBC News.

Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. A vulkánkitörés vastag hamuréteg alá temette a várost, így őrizve meg az épületek és város sok lakójának körvonalait. A katasztrófa ilyen módon tette rendkívül gazdag forrássá az ókori települést a régészek számára.

Massimo Ossana, a pompeji régészeti park igazgatója a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a felfedezés „rendkívüli” volt.

„Ez az első alkalom, hogy egy teljes termopoliumot tárunk fel” – mondta az igazgató.

A Nápolytól huszonhárom kilométerre, délkeletre fekvő pompeji emlékhely a koronavírus-járvány miatt jelenleg zárva tart, de a park remélhetőleg húsvétra újból megnyílik.

Az antik városnak körülbelül még egyharmadát nem tárták fel, így a helyszínről további izgalmas leletek feltűnésére lehet számítani.

Legnépszerűbb cikkeink