Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Minden második elhunyt idősotthon lakója volt Belgiumban

Létrehozva:

A koronavírus-járvány belgiumi megjelenése óta a fertőzés következtében elhunytak mintegy 56 százaléka az idősotthonok lakói közül került ki, az új eseteket rögzítő járványgörbe egy hete töretlenül emelkedik az országban. 

Yves Van Laethem, a belga egészségügyi minisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a járvány belgiumi megjelenése óta elhunyt 18 371 betegből legkevesebb 10 270-en haltak meg időseket ápoló vagy elszállásoló intézményekben.

Noha az idősotthonokban hónapok óta teljes látogatási tilalom van érvényben, a fizikai érintkezéssel járó ápolás elkerülhetetlen. A helyzet nem javul, továbbra is bizonytalan és nehéz – közölte.

Elmondta ugyanakkor, hogy a járvány második hullámának idején a fertőzés jobban érinti a 20-50 éves korosztályt, számuk az első hullámban feljegyzett adatokhoz képest közel 34 százalékkal magasabb. A hét folyamán átlagosan napi 2445 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Belgiumban, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest.

„A fertőzöttek arányának növekedése felgyorsult és töretlenül folytatódik. Minden korcsoportban és az ország minden tartományában jelentkezik. Az új esetek növekedése az ország északi felében a legszembetűnőbb, ahol 26 százalékos az egy hét alatt tapasztalt emelkedés” – közölte.

A friss adatokat ismertetve a szóvivő elmondta: kórházban jelenleg 2687 beteget ápolnak, valamivel kevesebbet, mint az előző héten. Intenzív ellátásban 561 embert részesítenek, ez az adat is valamivel alacsonyabb az elmúlt napokban feljegyzetthez képest. A halálozások napi száma egy hét alatt 6,9 százalékkal, átlagosan 92-re csökkent. Az elmúlt hétnapos időszakban naponta több mint 34 100 tesztet végeztek el, ez 12 százalékkal több, mint egy hete, a pozitívak aránya 8,1 százalékos. Jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 282,2 fertőzött jut, a mutató 10 százalékponttal zsugorodott egy hét leforgása alatt.

A járvány kezdete óta 618 204 ember fertőződött meg Belgiumban.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink