Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szófia szerint kém, Moszkva szerint nem a kiutasított diplomata

Létrehozva:

Bulgária kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát pénteken.

A bolgár külügyminisztérium 72 órát adott a diplomatának arra, hogy elhagyja az európai uniós tagország területét. A bolgár ügyészség korábban azzal gyanúsította meg a férfit, hogy 2017 óta kémtevékenységet folytat. Egy külön nyilatkozatban a vádhatóság azt állította, hogy a diplomata állam- és szolgálati titoknak minősülő katonai információkhoz akart hozzájutni, a többi között a NATO-tagállam területén zajló hadgyakorlatokon részt vevő amerikai csapatok létszámáról.

A bolgár külügyi szóvivő szerint a döntésről értesítették a szófiai orosz nagykövetséget.

Anatolij Makarov orosz nagykövet megerősítette, hogy nemkívánatos személynek nyilvánították a diplomáciai képviselet egyik dolgozóját. „A helyzet abszurdnak tűnik, az orosz fél fenntartja a jogot a válaszlépésekre” – tette hozzá.

Az orosz nagykövetség Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint az érintett a katonai attasé. „Az Oroszországi Föderáció védelmi minisztériuma képviselőjének minden alapot nélkülöző kiutasítása nem járul hozzá az országaink közötti párbeszéd fejlesztéséhez katonai téren, sem pedig a fekete-tengeri térség stabilitásának erősítéséhez” – olvasható az állásfoglalásban.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink