Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

December végén kezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása – közölte az operatív törzs

Létrehozva:

Képünk illusztráció. / Forrás: Shutterstock

A gyógyszerészeti hatóság még vizsgálja az orosz és a kínai vakcina felhasználási lehetőségeit – mondták.

Már december végén elkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása a kijelölt oltópontokon Magyarországon – mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetőjének szavai szerint egyre reménykeltőbb hírek érkeznek a vakcináról: december 21-én dönthet az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer oltóanyagának engedélyezéséről, ezután kezdődhet az oltóanyag kiszállítása, és indulhat az oltás Magyarországon is.

Hozzátette, a kormány más oltóanyaggyártók – az AstraZeneca, a Janssen, a CureVac és a Moderna – vakcináiból is lekötött 17,5 millió adagot. A gyógyszerészeti hatóság emellett vizsgálja az orosz és a kínai vakcina felhasználási lehetőségeit is.

Az osztályvezető arra a kérdésre, hogy mennyi időnek kell eltelnie az influenza elleni és a koronavírus elleni védőoltás beadása között, alkalmazható-e a kettő együtt, valamint igaz-e, hogy bizonyos előrehaladottabb stádiumú alapbetegségek esetén nem ajánlott a vakcina, azt közölte: minden egyes oltóanyag egyedi engedélyt kap, a készítmény nyilvánossá váló alkalmazási előiratában minden, a vakcina felhasználásával kapcsolatos adat megismerhető lesz.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink