Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Népszava: Titokban feloldották a látogatás tilalmát az idősotthonokban

Létrehozva:

Képünk illusztráció. EPA/MARTIN DIVISEK

Müller Cecília és Kásler Miklós titokban feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is – írja a lap.

A tegnapi állami vírustájékoztatóan még az szerepelt, hogy „a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van”, holott a két vezető már december 8-án aláírta „A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomagot. Ebben a járványügyi készültség ideje alatt javasolt megoldások között külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével, ami kimondatlanul is a teljes ki- és bejárási tilalom végét jelenti.

Az ajánlás alapján maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek covidos tünetei és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek – számol be a lap.

Ha nem alakítható ki látogatószoba az intézményen belül, akkor az országos tisztifőorvos ajánlása az udvaron felállított fűthető sátort vagy konténert javasolja, ahol egy bentlakót egyszerre ketten kereshetnek fel maximum 30 percre.

Az intézményben kialakított eljárásrendet a járási hivatalnak is jóvá kell hagyni, tehát a látogatási lehetőség nem egyszerre nyílik meg az ország valamennyi otthonában. Ahol jelenleg fertőzött lakó vagy dolgozó miatt karantén van, természetesen csak a zárlat feloldása után kezdődhet meg a családtagok beengedése.

 Az intézmények vezetőinek szétküldött látogatási engedély nagyon sok helyen szinte megoldhatatlan feladatot jelent – írják. Egy 60 fős idősotthon igazgatója például a következő napokban csak azt tudja megengedni, hogy a mozogni képes gondozottak felöltözve az intézmény udvarán találkozzanak rokonaikkal, mert az épületben hirtelen nem tudnak kialakítani olyan kívülről könnyen megközelíthető helyiséget, ahol plexifallal tudnák elválasztani a vendégeket.

Legnépszerűbb cikkeink