Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek egy kormánykritikus írót Vietnamban

Létrehozva:

Tran Duc Thach / Fotó: Tran Duc Thach/Feacebook

A vádak szerint „eltorzította a gazdasági és társadalompolitikai eseményeket”, egyszer már leültették a véleménye miatt.

Egy vietnami bíróság tizenkét év börtönre ítélte Tran Duc Thach kormánykritikus írót és költőt, amiért a vádak szerint „eltorzította a gazdasági és társadalompolitikai eseményeket, illetve rágalmazta és megalázta a (kommunista) párt és az állam vezető személyiségeit” – közölte a délkelet-ázsiai ország állami sajtója kedden.

A 69 éves Thach a közlés szerint bevallotta bűnösségét. A sajtójelentések szerint 2019 májusa és 2020 márciusa között több kormánykritikus írást is megjelentetett a Facebook-oldalán. Áprilisban vették őrizetbe.

Thachot 2009-ben egyszer már három év börtönre ítélték államellenes propaganda vádjával. A vietnami nemzeti ünnep alkalmából, 2011-ben szabadulhatott idő előtt több mint tízezer más rabbal együtt.

Tran Duc Thach alkotásaiban főleg a szabadság és igazságosság nélküli élettel foglalkozik. Regényeiben nagy szerepet játszanak az emberi jogok megsértései és a vietnami jogrendszer. Memoárjában pedig egy észak-vietnami katonák által elkövetett mészárlásról ír, amelynek szemtanúja volt 1975-ben Dong Nai tartományban. Jogvédők szerint 1978 óta legalább tíz alkalommal vették őrizetbe.

A vietnami hatóságok az utóbbi hónapokban erőteljesebben felléptek a másként gondolkodókkal szemben a kommunista párt januári tisztújító kongresszusa előtt, amely megválasztja az ország új vezetését az elkövetkező öt évre.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink