Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Először lehet afroamerikai védelmi minisztere az Egyesült Államoknak

Létrehozva:

Fotó: David Mark/Pixabay

Első ízben afroamerikai védelmi minisztere lehet az Egyesült Államoknak: Joe Biden várható amerikai elnök bejelentette, hogy Lloyd Austin nyugalmazott tábornokot fogja jelölni a Pentagon élére.

A 67 éves Austin felügyelte az amerikai haderőt a közel-keleten az előző elnök, Barack Obama hivatali idejében. Négy évtizeden át volt katona, és 2016-ban szerelt le, mindössze négy éve, ami akadályozhatja, hogy a kongresszus megszavazza kinevezését. 

A szabályok szerint ugyanis polgári személynek kell a védelmi miniszternek lennie, vagy, ha szolgált a jelölt katonaként, akkor legalább hét évvel korábban meg kellett válnia az egyenruhától, hogy a Pentagon élére kerülhessen.  

A kongresszus azonban tett már kivételt. Négy éve, Jim Mattis Donald Trump elnök első védelmi minisztere esetében eltekintett a legalább hétéves szünettől. 

Sok amerikai politikus úgy véli, hogy Austin esetében hasonlóan alakul a kinevezés, ám vannak kétkedők is, mi több, Joe Biden pártjában is ellenzők, például Richard Blumental demokrata párti szenátor, aki közölte, hogy minden tisztelete Austiné, de nem fogja támogatni a kikötés mellőzését, Elissa Slotkin – ugyancsak demokrata – kongresszusi képviselő pedig a hadsereg feletti civil ellenőrzés szándékának megerősítését akarja hallani Biden kormányzatától, mielőtt eldönti, eltekint-e a hétéves kitételtől.

 

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink