Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Karácsonytól már nem csak injekcióval lehet kivégezni elítélteket az USA-ban

Létrehozva:

Az Egyesült Államok tagállamai szabadon választhatnak, hogy lelövik, elgázosítják vagy esetleg villamosszékbe ültetik a halálraítélteket.

Az USA igazságügyi minisztériuma módosította a kivégzések végrehajtásának szabályozását, amely így már nem követeli meg, hogy a szövetségi halálos ítéleteket injekcióval hajtsák végre – írja a 24.hu.

A pénteken kihirdetett módosítás azonban a halálos injekción kívül lehetővé teszi az amerikai kormány számára, hogy az ítéletet a büntetést kiszabó állam törvényei által megengedett módokon intézzék. Márpedig az Egyesült Államokban több állam is engedélyez olyan kivégzési módszereket, mint az áramütés, a nitrogéngáz, vagy a golyó általi halál.

Az egyelőre nem világos, hogy a minisztérium a jövőben használni is akarja-e ezeket a módszereket. Az új szabály kissé bizarr módon december 24-től lép hatályba, Joe Biden hivatalba lépéséig pedig öt szövetségi kivégzést ütemeztek be. A megválasztott elnök szóvivője ugyanakkor már korábban jelezte, hogy Biden ellenzi a halálbüntetést, és azon dolgozik, hogy megszüntesse az alkalmazását.

Az igazságügyi minisztérium neve elhallgatását kérő tisztviselője az AP-nek elmondta, hogy az új szabályozás csak követi a szövetségi halálbüntetésről szóló törvényt, amely előírja, hogy az ítéletet annak a tagállamnak a törvényei szerint hajtsák végre, ahol a büntetést kiszabták. Hozzátette, a kormány soha nem fog kivégzőosztagot vagy villamosszéket alkalmazni, ha az érintett állam nem engedélyezte ezt a kivégzési módot.

További részletek a 24.hu cikkében.

Legnépszerűbb cikkeink