Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Bő 6 milliárdot ad a kormány a katolikus egyház hét kőszegi épületének felújítására  

Létrehozva:

Kőszeg / Fotó: koszeg.hu

Az egyiket az utolsó pillanatban mentik meg.

Több mint 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással újulhat meg hét, a római katolikus egyház tulajdonában lévő, történelmileg és építészetileg is jelentős értéket képviselő épület Kőszegen – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Vas megyei városban.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón megerősítette a korábbi hírt: a támogatásból Kőszegen folytatódik a Jézus Szíve templom felújítása. Ezen kívül azonban megújulhat a Szent Vér kápolna, az egykori kőszegi szegényház épülete, a Szent Jakab templom, a Szent Imre templom, a Kálvária templom és a Verbita rendház is. 

Hangsúlyozta: túl azon, hogy a beruházások az egyházi életet, a kereszténységet segítik, a város fejlődését is szolgálják, és nem utolsósorban munkát adnak mindazoknak a tervezőknek és mesterembereknek, akik rész vesznek az építésben. Az államtitkár elmondta: a templomok, az egyház tulajdonában és kezelésében lévő sokszor több száz éves épületek olyan turisztikai célpontok is, amelyeket az emberek vallási meggyőződésüktől függetlenül is szívesen keresnek fel, néznek meg egy-egy településen. Napjainkban ugyan a koronavírus-járvány miatt a világon szinte mindenütt „leült a turizmus” – folytatta –, de készülni kell a vírus utáni időkre, a beruházások pedig segítik a gazdaságot, az építőipart, a vállalkozásokat, és elősegítik a munkaerő helyben maradását is.

Székely János, szombathelyi megyés püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy szinte az utolsó pillanatban történik a kőszegi Jézus Szíve templom megmentése, hiszen az épület beázó teteje miatt a festett vakolat is erősen rongálódott és a templom teteje is dőlni kezdett, ezért sürgős beavatkozásra van szükség.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink