Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fradi–Juventus: akkor és most

Létrehozva:

Fotó: Fradi.hu

Talán nincs is focirajongó, aki ne tudná, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata szerdán Bajnokok Ligája-mérkőzésen fogadja a világhírű Juventust.

Az esélyek az olaszok mellett állnak, de így volt 1965-ben is. Akkor, amikor a Ferencváros csapata a Vásárvárosok Kupája döntőjében idegenben győzte le a Juventust. A Pesti Hírlapnak a győztes csapat még élő tagja, Rákosi Gyula mesélt a meccsről, és persze a mostani Ferencvárosról.

A Vásárvárosok Kupája (VVK) egy európai labdarúgó-kupasorozat volt 1955-től 1971-ig. Nem az UEFA írta ki, ennél fogva hivatalosan nem jogelődje az UEFA-kupának, majd később Európa-ligának, ugyanakkor történetileg az előzményének szokták tekinteni. Bár a sorozatban eredetileg nem is klubcsapatok, hanem (vásár)városok csapatai mérkőztek, a településen található egyletek legjobb játékosaiból verbuvált formációkban, a sorozat később igazi rangot vívott ki magának. Nyert VVK-t a Barcelona, a Roma, az Arsenal, a Valencia, a Dinamo Zagreb, a Leeds, a Newcastle United. És 1965-ben a Ferencváros is. A Juventus ellen, idegenben.

 

„Ne reklamálj, gólt szereztünk!”

„Pedig finoman szólva sem mi voltunk az esélyesek. Eleve két mérkőzésre, azaz egy klasszikus oda-visszavágós fináléra készültünk, csak később derült ki, hogy egy meccsen dől el a kupa sorsa. Ráadásul azt a meccset Torinóban kellett lejátszani, így lényegében kis túlzással az esélytelenek nyugalmával léptünk pályára” – mondta lapunknak a most 82 éves Rákosi Gyula, aki hozzátette, a mérkőzés előtt arról beszélgettek, hogy 4-5 gólosnál nagyobb vereséget ne szenvedjenek, mert az nagyon „ciki” lenne.

„Az olaszok biztosra vették, hogy simán legyőznek minket, épp ezért már az első perctől kezdve nagyon nyomtak, egymás után vezették a veszélyes támadásokat, ám Géczi Pista nagyon jól védett. Persze, ahogy az élethez, úgy a futballhoz is kell szerencse, és nekünk több alkalommal volt is. Aztán a mérkőzés vége felé Novák Dezső adott be jobbról egy labdát, de Albert Flórit kilökték a labda alól, ő pedig már indult is reklamálni a játékvezetőhöz. Akkor szóltam neki, hogy ne reklamáljon, mert gólt szereztünk. Mondta, hogy az lehetetlen, pedig így volt. Bár Flórit valóban kilökték a labda alól, Fenyvesi Máté befejelte a labdát, és ezzel 1-0-ra nyerni tudtunk a Juventus ellen” – emlékezett az egykori kiválóság.

 

Az egyetlen csapatunk, ami nagy kupát nyert

Rákosi Gyula a Ferencváros saját nevelésű játékosa, 1957-ben mutatkozott be az első csapatban. 1957 és 1972 között négyszeres magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes volt. Részese volt a csapat nagy sikereinek, hiszen a VVK-győzelem mellett 1968-ban szerepelt a Leeds elleni VVK-döntőn, amit  elveszített a Ferencváros, és tagja volt az 1972-ben UEFA-kupa elődöntős csapatnak is. Összesen 512 mérkőzésen szerepelt és 116 gólt szerzett az FTC színeiben, 1974-ben a klub örökös bajnokává választották.

A nagyszerű játékos elmondta, hogy az 1965-ös győzelem után már Torinóban elkezdődött az ünneplés – hiszen rengeteg magyar volt kint a meccsen – és természetesen itthon is folytatódott.

„A Ferencváros az egyetlen magyar csapat, amely meg tudta nyerni a Vásárvárosok Kupáját, és ez örök emlék marad nemcsak nekünk, de az utókornak is. Persze a győzelemért járó honorárium nem volt olyan magas, mint mostanában, de nem is ez a lényeg” – vélekedett Rákosi, aki természetesen ott lesz a szerda esti mérkőzésen a Puskás Arénában, és biztos abban, hogy a mostani csapat tagjai mindent megtesznek a siker érdekében.

„Úgy látom, igazi csapat van kialakulóban a Fradinál. A vezetőség, a szakmai stáb, a játékosok és a szurkolók egymásra találtak, de ehhez természetesen kellettek az eredmények is. Már a tavalyi, Európa-ligában való részvétel is nagyszerű teljesítmény volt, de amit a csapat a BL-selejtezőkben mutatott hétről hétre, az tényleg minden dicséretet megérdemel. Azt is ki kell emelni, hogy a bajnokságot sem veszi félvállról a társaság, ennek köszönhetően vezetik is a tabellát. Óriási siker a klubnak és a játékosoknak az idei év, és igazi világsztárok is érkeznek Budapestre. A srácok tuti nem adják majd fel, persze tudom, hogy a Juventus más erőt képvisel, mint például a Dinamo Kijev, főleg Cristiano Ronaldóval a csapatban” – értékelte a csapat eddigi teljesítményét.

 

A jegyek már elfogytak

Márpedig Cristiano Ronaldo minden bizonnyal ott lesz a pályán, hiszen immár negatív koronavírusteszttel rendelkezik, sőt, a hétvégén már bajnoki mérkőzésen is pályára lépett. „Hosszú ideje nincs semmiféle tünetem, jól érzem magam, és azt csinálhatom, amit szeretek: futballozhatok” – nyilatkozta a koronavírus-fertőzés után vasárnap visszatérő Ronaldo a Gazzetta dello Sportnak.

A szerdán, 21 órakor a Puskás Arénában rendezendő Ferencváros–Juventus Bajnokok Ligája-mérkőzést az izraeli Orel Grinfeld vezeti. A 39 éves bíró 2012 óta tagja a nemzetközi játékvezetői keretnek. Ebben az idényben ő vezette például a Borussia Mönchengladbach és a Real Madrid múlt heti csoporttalálkozóját is, de közreműködött Nemzetek Ligája-mérkőzésen is, ő volt a bíró az ukrán–német meccsen, ahol két ferencvárosi játékos, Ihor Haratin és Olekszandr Zubkov is pályára lépett. A Fradi–Juvéra belépőjegyet már természetesen nem lehet kapni, de a televízióban mindenki megnézheti a mérkőzést.

***

 

55 éve nem játszottak egymás ellen

A Ferencváros eddig hét mérkőzést játszott a Juventus ellen. Érdekesség, hogy legutóbb épp az 1965-ös Vásárvárosok Kupája döntőjében találkozott egymással a két csapat, ami azt jelenti, hogy immár 55 éve nem játszottak egymás ellen. A zöld-fehéreknek a VVK-döntőn kívül egyetlen egyszer sikerült nyerniük az olaszok ellen – még 1938-ban, 2-0-ra. Ezenkívül három vereség mellett kétszer döntetlent is sikerült elérnie a magyar csapatnak.

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink