Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Áll a bál az iszlám világban a Mohamed-karikatúrák miatt

Létrehozva:

Francia diplomatát kéretett be Irán, tüntetések indultak számos iszlám országban, amelyeken Emmanuel Macron francia elnököt ostorozzák.

Az iráni külügyminisztérium kedden bekéretett egy francia diplomatát a Franciaországban nemrég megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt, amelyeket a szaúdi külügyminisztérium is bírált. 

Az iráni külügyminisztérium azt nyilatkozta, sajnálatos, hogy Franciaország nem szab gátat „az iszlám ellen a szólásszabadság örve alatt terjedő gyűlöletnek”.

Franciaországban azt követően publikálták a Mohamedet ábrázoló karikatúrákat, hogy október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében megölt és lefejezett egy tanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján bemutatta a képeket a diákjainak. A meggyilkolt Samuel Paty búcsúztatóján Macron azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

Párizs válaszlépését Teherán meggondolatlannak minősítette, a keményvonalas Vatan-e-Emrúz című iráni újság pedig Macront keddi címlapján ördögként ábrázolta.

A francia kormány reakcióját elítélte a szaúdi külügyminisztérium is, leszögezve: a királyság elutasít minden, az iszlámot a terrorizmussal összemosó célzást, és elítéli a Mohamedre vagy bármelyik prófétára nézve sértő karikatúrákat.

Pakisztáni tüntetõk egy francia zászló mását égetik tiltakozásul Emmanuel Macron francia elnöknek a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákkal és az iszlámmal kapcsolatos kijelentései miatt.
Fotó: MTI/EPA/Arsad Arbab

Bangladesben az ország egyik legnagyobb iszlamista pártjának számító Iszlami Andolan Banglades (IAB) szervezett tüntetést a karikatúrák ellen kedden, a dakkai rendőrség közlése szerint csaknem 40 ezren vonultak az utcára, a tüntetők Macront sátánizmussal vádolták. A szervezők felszólították a kormányt, küldje haza a francia nagykövetet. „Franciaország a muszlimok ellensége, így az őt képviselők is azok” – jelentette ki a szervezet.

Tüntetéseket jelentettek Irakból, Pakisztánból és a Gázai övezetből, valamint Törökországból is, amelynek elnöke, Recep Tayyip Erdogan korábban azt mondta, Macronnak ki kéne vizsgáltatnia az elmeállapotát. Erdogan megjegyzésére válaszul Párizs a hét végén hazarendelte ankarai nagykövetét.

Az ügyben megszólalt a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának számító egyiptomi al-Azhar egyetem is. Az intézmény részéről úgy vélték, az iszlám elleni támadás egy tervezett politikai kampány része, amely a vallást használja fel politikai csaták megnyerésére.

Több iszlám országban a francia termékek bojkottjára szólítottak fel.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink