Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A klímaváltozásért perelték be helyi nyugdíjasok a svájci kormányt

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult egy csoport nyugdíjas svájci nő, mert szerintük a berni kormány nem védte meg a lakosságot a klímaváltozástól.

Az Idős Nők az Éghajlat Védelméért nevű szervezet célja, hogy Svájc csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az alpesi országban kétszer olyan gyors a felmelegedés mértéke, mint a globális átlag.

“Egyszerű dolgot követelünk a svájci kormánytól: védje meg egészségünket a klímaválsággal szemben” – írta közleményében a kétezer fős csoport elnöke, Rosmarie Wydler-Walti.

Egy svájci kormányszóvivő leszögezte: Svájc határozott intézkedéseket hoz a klímaváltozás feltartóztatása érdekében. A tisztségviselő nem kommentálta az idős nők jogi lépését, de panaszukat a svájci bíróságok elutasították.

Svájcban az elmúlt években gyakoribbá vált a 30 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet nyáron, és az idősek körében megnövekedett a hőség miatti halálozások száma – derült ki kormányzati adatokból.

Az alpesi ország célja, hogy 2050-ig nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. Környezetvédelmi aktivisták szerint Svájc vagyonos országként többet tehetne az éghajlatváltozás feltartóztatása érdekében. Az idős nők keresete egy a sok ezer közül, amelyet az elmúlt években kormányok és vállalatok ellen indítottak világszerte, vegyes eredménnyel. 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink