Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

„Az EU nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy tönkreteszik a demokráciát”

Létrehozva:

Az Európai Parlament negyedik számú alelnöke gyorsan magára haragította a magyar kormányt: kijelentette, hogy ki akarja éheztetni Orbán Viktort, és éles kritikát fogalmazott meg a magyarországi korrupcióról, valamint a közállapotokról. A német szociáldemokrata Katarina Barley-val beszélgettünk.

Ön szerint meg kellene oldani, hogy az EU-s források ne Orbánhoz és köréhez kerüljenek, hanem a magyar embereket gyarapítsák. Hogyan oldaná meg ezt a problémát?

Vagy más szervezeteken keresztül érkezne a pénz, vagy régiós szinten történne a pénzosztás, de az is járható út lenne, ha az unió kezelné az alapokat. Persze ez rengeteg pluszmunkával jár. A lényeg az, hogy ne az Orbán-klán kapja meg ezeket a pénzeket, hanem azok a magyar emberek, akiknek kapniuk kellene.

Felteszem, ez az elosztási rendszer átalakítását jelentené, ehhez tárgyalásokra lenne szükség. Nem gondolja, hogy Orbán megvétózná ezt a folyamatot? 

Voltak arra példák, hogy az EU maga kezelte ezeket a pénzeket. Vannak országok, ahol máshogy működik a források szétosztása. A korrupció elleni harc most elsődleges cél az EU-ban, de megvannak az eszközeink ellene. Létrehoztuk az Európai Ügyészséget, amihez sajnos Magyarország nem csatlakozott, és Orbán Viktor vélhetőleg pontosan tudja, miért nem. Ha Magyarország is csatlakozna, az jó megoldás volna, a közvélemény talán nagyobb nyomást tudna helyezni a kormányra, mert a független szervezetek kontrollja mindig jó hatással van a közpénzek elköltésére.

Erősen kritizálta a lengyel és a magyar kormányt. Érték támadások, atrocitások a közösségi médiában?

Ezeket nem olvasom el. És két különböző dologról van szó. Nem támadtam a lengyel embereket, én a lengyel kormányt kritizáltam, és ezt folytatni is fogom, mert megpróbálják eltörölni a fékek és ellensúlyok rendszerét és az igazságszolgáltatás függetlenségét. De a lengyel kormány és a lengyel média egy része, megbélyegzett. Ugyanígy kritizáltam Orbánt és az ő korrupt rendszerét, valamint a klánját. Ha az emberek úgy gondolják, ellenük beszéltem, az zavar, mert soha nem támadtam sem a lengyel, sem a magyar népet – a legmélyebben tisztelem őket. A célom annak a kormánynak a támadása, amely a saját népétől lopja el a pénzt.

Az Európai Parlament negyedik alelnökeként kapcsolatban van fideszes EP-képviselőkkel? Beszél velük rendszeresen, ők keresik önt?

A bizottságokban együtt dolgozunk, a lengyel PiS és a Fidesz EP-képviselőivel is. Vannak fideszes alelnökök, szóval igen, ezekkel az emberekkel közeli kapcsolatban vagyok. Persze szakmai alapon, politikai téren nincs sok közös bennünk. De lehet valakivel egy jót beszélgetni annak ellenére, hogy nem vagyunk egy ideológiai platformon.

Meg tud nevezni valakit a fideszes EP-képviselők között, akikkel jó a személyes viszonya?

Járóka Líviával, aki maga is bizottsági alelnök, a keresztnevünkön szólítjuk egymást, és jó szakmai kapcsolatunk van.

És a magyar ellenzéki pártok képviselőivel is kapcsolatban áll?

Van alelnökünk az ellenzék köréből is, Dobrev Klára. Olykor, mint legutoljára is, Líviával és vele együtt, egymás mellett ültünk az ülésen, három hölgy egy sorban. Tehát igen, szoros kapcsolatom van velük is, de nem csak Dobrevvel és Járókával, több ellenzéki pártból sok politikussal állok közeli kapcsolatban, mint például Ujhelyi István MSZP-s képviselővel.

A német nagy cégek számos kedvezményt kapnak a magyar kormánytól, ami miatt megéri ide jönniük. Mit gondol erről?

Az üzleti életet a jogi környezet határozza meg. És ez természetesen a magyar politikai élet sarokköve: Orbán szoros kapcsolatot ápol a külföldi, leginkább a német cégekkel, és Magyarországra csalogatja őket az alacsony adókkal, illetve a dolgozók jogainak megkurtításával. Azt gondolom, hogy a cégeknek erkölcsi sztenderdre is szükségük lenne, és azt is figyelembe kellene venniük, mi lesz a gazdasági döntéseik következménye egy adott országban. Vannak német cégek, amelyek problémát láttak bizonyos üzletekben, és az egyezség nem jött létre. De el kell ismernünk, hogy a cégek nagy többségét nem fogja zavarni Orbán személye, és üzletelni fognak vele.

Magyarország egyébként forró témának számít Németországban?

Igen, és nemcsak a politikusok, hanem a polgárok közül is rengetegen beszélnek róla. Az EU-ban Németország nettó befizető, és egyre több német morfondírozik el azon: nos, ez a mi adónk, és teljesen rendben van, ha ebből a Kohéziós, Szociális, Mezőgazdasági Alapokon keresztül hozzájárulunk más országok fejlődéséhez. Erről szól az Európai Unió. De nem arról, hogy a mi befizetett adónk Orbán, a testvére, a veje, az apja, a legjobb barátja zsebébe vándorol. Az ilyen hangok egyre hangosabbak Németországban.

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke megjegyzéseket tett az illiberális demokráciára, ami miatt Orbán a lemondatását követelte, és kijelentette, megszakítja vele a párbeszédet. Erről az ügyről mit gondol?

Jourová az értékekért felel. Tehát ha nem szólal fel, akkor nem végzi el a rábízott feladatát. Orbán büszkén nevezi Magyarországot illiberális demokráciának, amit Jourová ill democracynak, beteg demokráciának nevezett. Orbán szisztematikusan pusztítja a demokratikus struktúrákat: a szabad sajtót, a független igazságszolgáltatást, a szabad tudományos életet, a kisebbségek jogait, a hatalmi ágak szétválasztását, soroljam? Mindent. Jourovának tehát fel kell szólalnia ez ellen, és ezt meg is teszi.

Üzen valamit a magyar embereknek?

A magyarok történelme tele van a függetlenségért vívott küzdelmekkel. Nagy részt vállaltak a vasfüggöny lebontásában is. A döntés joga pedig az övék, és ezt senki nem akarja vagy tudja tőlük elvenni. De ha a magyar kormány nem tartja be az európai szabályokat, akkor az EU meg fogja védeni magát, és nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy a demokráciát tönkreteszik. Mert ha egy ilyen kormány ténykedésére az EU nem reagál elég határozottan, akkor más, antidemokratikus erők is látják ezt. És azt gondolják majd: ha ő megússza, akkor mi miért ne úsznánk meg?

Legnépszerűbb cikkeink