Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rengeteg az illegális fegyver Horvátországban

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

A horvátok nagy szerelmesei az illegálisan tartott fegyvereknek, ez abból is látszik, hogy 2007 óta 5,3 tonna robbanószert, több mint 340 ezer lőfegyvert és 5,5 millió különféle lőszert szolgáltattak be a hatóságoknak – írta a Vecernji List című horvát napilap szerdán.

A horvát rendőrség 2007-ben hirdette meg azt a Kevesebb fegyver, kevesebb tragédia elnevezésű kezdeményezését, hogy a lakosság mindenféle jogi következmény nélkül leadhatja a délszláv háborúból nála marad fegyvereket és lőszereket.

Az illegális fegyvertartás az után lett ismét téma a horvát közéletben, hogy hétfőn egy 22 éves horvát férfi gépfegyverből nyitott tüzet a zágrábi Szent Márk téren a kormány épülete előtt, és az ott őrt álló egyik rendőrt súlyosan megsebesítette.

Az elkövető egy engedély nélkül szerzett, román gyártású gépkarabélyt használt, amelyet menekülés közben eldobott, majd néhány perccel később egy pisztollyal fejbe lőtte magát.

A rendőrség házkutatást tartott a fiatal férfinál, aki szüleivel élt a közép-horvátországi Kutinán, és akinek édesapja háborús veterán. A rendőrségi jelentés szerint két engedély nélküli puskát találtak a házban, hangtompítóval és céltávcsővel, valamint több mint ezer lőszert. Az 59 éves férfit őrizetbe vette a rendőrség, de később elengedte. Az ügyészség büntetőeljárást indított ellene.

Az újság egy másik, vasárnap történt esetről is beszámolt, amely valószínűleg nem lett volna hír, ha nincs a hétfői tragikus esemény. Egy 65 éves ittas férfi az árukba borult gépjárműjével, a rendőrség pedig a helyszínelésnél két engedély nélküli puskát és lőszert talált az autóban. A férfinál házkutatást is tartottak, ahonnét teljes fegyverarzenál került elő. Köztük gépkarabély, golyószóró, robbanószer és töltények.

A lap szerint a horvát padlásokon, raktárakban és pincékben továbbra is nagy számban rejtegetnek illegális fegyvereket és robbanószereket.

Azt, hogy mennyire szeretik a lőfegyvereket a horvátok, az is igazolja, hogy százezer horvátnak van fegyvertartási engedélye, és tart legálisan fegyvert otthonában – írták.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink