Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szijjártó szerint a WHO nagyrabecsüléssel figyeli a járványkezelésünket

Létrehozva:

Az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) egyértelműen nagyrabecsüléssel figyelik Magyarország és a magyar kormány teljesítményét a koronavírus-járvány elleni védekezésben, egyértelmű a szervezet véleménye arról, hogy hazánk kifejezetten jól teljesített a járvány első hulláma idején – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kedden tárgyalt Tedrosz Adhanom Grebrejeszuszszal, a WHO főigazgatóval a szervezet genfi központjában.

A tárcavezető arról is beszélt, a második hullám más típusú, az elsőnél jóval nagyobb és nehezebb kihívásokat tartogat az egész világ számára. Az első hullámnál a nagy nehézséget az okozta, hogy a világ teljesen felkészületlen volt a világméretű járványra, de az egészségügyi rendszerek azóta felkészülhettek a következő hullámra.

Szijjártó Péter szerint a WHO-ban is látják azt a vitát, amelyet az ellenzék folytat Magyarországon a védekezéshez szükséges eszközök beszerzéséről, legyen akár lélegeztetőgépekről, maszkokról vagy védőruházatokról szó. A szervezet azon az állásponton van, hogy inkább legyen túlbiztosítva egy ország a védekezéshez szükséges eszközökből, minthogy hiányukból fakadóan embereknek kelljen meghalni. „„A magyar egészségügyi rendszer felkészült, és ezt a WHO-nál is elismeréssel figyelik” szögezte le Szijjártó Péter.

A tárcavezető szerint a WHO vezetőivel folytatott tárgyalásokon egyetértés volt abban, hogy egy ország teljes lezárása kijárási tilalom elrendelése, iskolák és munkahelyek bezárása csak a legvégső esetben fordulhat elő. A WHO előírásai gyakorlatilag teljesen egybecsengenek a magyar emberek azon akaratával, hogy az országnak működnie kell.

Az ország működőképessége és az emberek egészségének megvédése abszolút összehangolható a miniszter szerint. A WHO szavai szerint szintén azt gondolja, hogy amennyiben az érzékenyebb csoportokat meg tudjuk védeni, az egyéni felelősséget ki tudjuk hangsúlyozni, a nagy tömegek képződését meg tudjuk gátolni, akkor az országok működőképessége fenntartható. A magyar kormány teljes mértékben a WHO előírásainak és javaslatainak megfelelően jár el tette hozzá.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Legnépszerűbb cikkeink