Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Merkel szerint minden uniós tagállamnak hozzá kell járulnia a migrációs kérdés megoldásához

Létrehozva:

A migrációs kérdés tisztességes megoldása érdekében minden uniós tagállamnak kompromisszumkészségre van szüksége, hogy megoldás születhessen – jelentette ki Angela Merkel német kancellár az Európai Régiók Bizottságának keddi brüsszeli plenáris ülésén.

Merkel videóüzenetében s előremutatónak nevezte az Európai Bizottság új migrációpolitikai csomagját, azonban hangsúlyozta, hogy az unió még nem találta meg a közös megoldást és ez terhet jelent a tagállamok számára.

A Brexitről is nyilatkozott: elmondása szerint az EU ragaszkodik ahhoz, hogy megállapodás szülessen az Egyesült Királyság és az unió jövőbeni kapcsolatrendszeréről, de arra is fel kell készülni, ha ez nem sikerül. Rámutatott, hogy a megállapodásnak nemcsak a 27 uniós tagállam, de az Egyesült Királyság és  érdekeit is kell szolgálnia. Külön kiemelte Írország fontosságát az ügyben.

„A megállapodás az egész unió érdekét szolgálja, így az EU egyhangúan arra törekszik, hogy a rövid határidők ellenére, mégiscsak megegyezzen a brit tárgyalókkal” – hangsúlyozta.

A kancellár ezen felül aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány terjedése miatt. Elmondta, hogy a tagállamoknak olyan intézkedéseket kell bevezetni, amelyekkel el lehet kerülni az újabb lezárásokat, mivel azok súlyos károkat okozhatnának a gazdaságnak.

Felhívta az európai polgárok figyelmet, hogy maradjanak továbbra is óvatosak, és szigorúan tartsák be a higiéniai előírásokat és a társadalmi távolságtartási szabályokat.

A hosszú távú uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal összefüggésben azt nyilatkozta, hogy helyzet sürgőssége megköveteli az Európai Parlamenttel történő mielőbbi megegyezést.

„Intenzív tárgyalásokat folytatunk az uniós parlamenttel, hogy minél előbb megállapodjunk, és forrásokat már jövő év elejétől fel lehessen használni” – tette hozzá.

(MTI)

Kép: MTI/EPA pool/Felipe Trueba

Legnépszerűbb cikkeink