Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Figyelmeztet az ENSZ: egyre több természeti katasztrófa várható a klímaváltozás miatt

Létrehozva:

Egyre több természeti csapásra várhatunk a klímaváltozás miatt: a hőhullámok, erdőtüzek, viharok, aszályok és hurrikánok száma növekedni fog, és a nemzetközi segélyre szorulók száma is 50 százalékkal meg fog ugrani a következő tíz évben, figyelmeztet az ENSZ meteorológiai szervezete.

A kedden közzétett jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO) felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt bő 50 évben több mint 11 ezer olyan természeti csapást jegyeztek fel, amelyek az időjáráshoz, klímához és olyan jelenségekhez voltak köthetőek mint például a cunami. Az okozott károk száma is extrém: körülbelül kétmillió ember vesztette életét ezekben, és legalább 3,6 billió dolláros (több mint 1107 billió forintos) anyagi kár keletkezett.

Öröm az ürömben, hogy bár a természeti csapások száma és az anyagi kár mértéke évről évre nő, a velük összefüggésbe hozható halálesetek száma átlagosan egyharmaddal csökkent.

A 16 nemzetközi ügynökség és fenntartó intézmény által összeállított, 2020 State of Climate Services nevet viselő jelentés figyelmezteti a kormányokat arra, hogy az előrejelző rendszerekbe való befektetésekkel lehetnek képesek jobban felkészülni ér reagálni ezekre a katasztrófákra, és tompítani hatásaikat.

„Miközben a Covid-19 nagy egészségügyi és gazdasági válságot okozott nemzetközileg, amelyből évekig tart kilábalni, alapvető fontosságú emlékeztetni arra, hogy a klímaváltozás továbbra is folyamatos és fokozódó fenyegetést fog jelenteni az emberi életekre, az ökoszisztémára, a gazdaságra és a társadalmakra a következő évszázadokban” – mondta Petteri Taalas WMO-főtitkár.

„A Covid-19-világjárványból való kilábalás egy lehetőség arra, hogy előbbre jussunk a rugalmassághoz és alkalmazkodáshoz vezető fenntarthatóbb úton az emberi tevékenységből eredő éghajlatváltozás árnyékában” – tette hozzá.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink