Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Visszaszolgáltatná Hollandia a gyarmati kincseit – csak nem tudni, kinek

Létrehozva:

Visszaszolgáltatná Hollandia az egykori gyarmatairól elrabolt értéktárgyakat, köztük egy szingaléz uralkodó ágyúját, továbbá egy indonéz szultán gyémántját. A kezdeményezést nehezíti, hogy nehéz eldönteni ekkora időtávlatban, hogy ki, vagy kik a tárgyak jogos tulajdonosai.

Az amszterdami Rijksmuseum munkatársa, Valika Smeulders üdvözölte a kormány kezdeményezését, hogy egy független kutatóközpont hozzon létre a gyarmati kincsek nyilvántartására, valamint hogy bizottságokat állítson fel a visszaszolgáltatási kérelmek kezelésére. Ám szerinte támadhatnak nehézségek.

A múzeum gyűjteményében legkevesebb négyezer olyan tárgy van, amely az ország gyarmattartó múltjához kötődik, például egy 36 karátos gyémánt, amelyet 1875-ben koboztak el a holland csapatok egy szultánságból, amelynek területe ma már Indonéziához tartozik.

„Ebben az esetben az országnak kell visszaadni, vagy a szultán leszármazottjainak? És kivel ül le megbeszélni a részleteket az ember?” – tette fel a kérdéseket Smeulders.

A kék és arany színű ágyút, amellyel a Kandi uralkodó látogatóit köszöntötték, 1765-ben kobozták el a Holland Kelet-indiai Társaság katonái. Az ágyút Hágában állították ki. Ezt jövőre tervezik visszaszállítani Srí Lankára, de először csak egy szemináriumra, ahol történészek és művészeti szakértők fognak értekezni róla.

(MTI/Reuters)

Legnépszerűbb cikkeink