Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Március óta hat egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus miatt

Létrehozva:

Jelenleg az 50-65 év közöttiek között a leggyakoribb a vírusfertőzés, újra az idősebbek felé tolódik a terjedés a miniszter szerint.

A miniszter a háziorvosi rendszer átalakításáról is beszélt, a terv szerint az alapellátásba vinnék át a diagnosztika jelentős részét a kórházakból. Az átvezényelt orvosokkal és ápolókkal kapcsolatban elmondta, azok száma nem éri el az egy százalékot sem.

Kásler Miklós a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában arról beszélt: a koronavírus-járvány természete megváltozott, a terjedés közösségeken belül történik, vagyis lényegesen nehezebb kontrollálni. Augusztus végén, szeptember elején a járvány általában a fiatalabb generációt érintette, ez azóta megváltozott, a korosztály folyamatosan tolódik ki az idősebbek felé. „Jelenleg az 50-65 év közöttiek között a leggyakoribb a vírusfertőzés, az összes fertőzött kb. 40-45 százalékát jelentik, a 65 éven felüliek érintettsége 8-10 százalék között van” – mondta a miniszter. A fennmaradó százalékokat a 20-40 év közöttiek töltik ki.

Az erőforrási miniszter elárulta, „az egészégügyi dolgozók között nagyjából annyi, vagy kevesebb fertőzött van, mint az első hullámban. Március óta hat egészségügyi dolgozó halt meg a vírusban.”

Az iskolai fertőzésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a 6500 intézményhez képest nem éri el az 1 százalékot azoknak az iskoláknak, óvodáknak a száma, ahol bármilyen extra eljárásrendet kellett volna kialakítani. Hozzátette azt is, hogy az iskolai szigorítások aránya is csökken. 

A Richter szerdán jelentette be, hogy már gőzerővel gyártják Magyarországon a koronavírus elleni, remdesivir hatóanyagú készítményt. Múlt héten pedig egy másik készítmény, a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti Intézet. Kásler szerint megelőztük a világot a heparin és megadott formában a szteroid alkalmazásában. Megerősítette, hogy elindult mindkét gyógyszer generikumként való gyártása, azaz a termékek klinikai vizsgálata.

Legnépszerűbb cikkeink