Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Ismét elítélte az osztrák bíróság Heinrich Pecinát

Létrehozva:

A Népszabadság-történetében kulcsszereplő volt, mert ő adta el a lapot tulajdonló Mediaworksöt a Mészáros Lőrinchez tartozó cégnek.

Nem jogerősen másodszor is felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte egy osztrák bíróság Heinrich Pecinát, a Népszabadság bezárásáért nagyban felelős Vienna Capital Partners volt vezetőjét, a Fidesz médiastrómanját – írja a Népszava nyomán a hvg.hu. Pecina valóban kulcsszereplő volt a Népszabadság-történetében, mert ő adta el a lapot tulajdonló Mediaworksöt a Mészáros Lőrinchez tartozó cégnek, hogy aztán a legnagyobb példányszámú napilapot a hatvanadik születésnapján bezárják.

A Népszava felidézi, hogy az úgynevezett Hypo-ügy három vádlottja egyikeként Pecinát először 2017-ben ítélték 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 288 ezer euró pénzbüntetésre csalás miatt. A klagenfurti bíróság most az ítéletet 18 hónap – szintén felfüggesztett – börtönre és 144 ezer euró pénzbüntetésre változtatta az ORF osztrák közszolgálati média szerint. Az ítélet még mindig nem jogerős. A pénzintézet csődje körülbelül 5-7 milliárd euró veszteséget okozott az osztrák adófizetőknek. Pecina, illetve cége, a Vienna Capital Partners (VCP) fiktív számlákkal próbált segíteni a Hypo-Alpe Adria Bank vezetőjének, aki ezért jelentős ellentételezést fizetett – derül ki a bíróság ítéletéből.

 

Legnépszerűbb cikkeink