Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Fehérorosz válság: a NOB is vizsgálódik

Létrehozva:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmeztette Fehéroroszországot, hogy szankciókat léptethet életbe vele szemben, ha beigazolódik, hogy az országban hátrányos megkülönböztetés ér sportolókat a hatalométól eltérő politikai nézeteik miatt.

A NOB intelmeit Thomas Bach elnök ismertette az ötkarikás mozgalom vezérkarának szerdai tanácskozását követően. Bach a beszámolójában a lehetséges következmények között említette, hogy a NOB megtilthatja Fehéroroszország nemzeti zászlajának használatát a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiai játékokon.

A NOB jelenleg vizsgálja, hogy megsértette-e az Olimpiai Chartát a fehérorosz olimpiai bizottság, amelynek vezetője az augusztusi választások nyomán államfői tisztét megőrző Aljakszandr Lukasenka.

A NOB-hoz eljuttatott levelükben a fehérorosz sportolók egy csoportja, köztük olimpiai érmesek, azt írták, hogy „sok sportolót kínoztak, vertek meg és tartóztattak le”, mert az államfő vitatott újraválasztása óta véleményt nyilvánítottak a hatalommal szemben.

Bach újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a NOB megbízatása a sportra korlátozódik, nem változtathatja meg az egyes országok törvényeit, de elvárja, hogy bármely NOB-tagország tiszteletben tartsa az Olimpiai Charta alapelveit, „hogy minden sportoló gyakorolhassa a Chartában megfogalmazott jogait, és politikai nézetei miatt ne részesüljön hátrányos megkülönböztetésben”.

Fehéroroszországban az elnökválasztás óta rendszeresek a kormányellenes tömegmegmozdulások. A hivatalos adatok szerint Lukasenka a voksok 80 százalékát kapta, így ötödször is újraválasztották, az ellenzék szerint azonban csalás történt. A tiltakozásokra a rendőrség brutális erőszakkal válaszolt. Az elnökválasztás eredményét a feltételezett csalás miatt több ország sem hajlandó elismerni, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink