Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Sztrájk az SZFE-n: „Nem fogunk beletörődni a helyzetünkbe”

Létrehozva:

A türelem fogy, az ellentét pedig egyre élesedik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jövőjét illetően, a felek minden oldalról eltökéltek, jelenleg nem úgy tűnik, hogy bárki önszántából engedne.

A kuratórium és Vidnyánszky Attila megtette az első lépéseket, hogy megkezdje az SZFE vezetését: kinevezett két új rektorhelyettest, így csütörtöktől Novák Emil filmrendező az SZFE általános rektorhelyettese, az oktatási rektorhelyettesi pozíciót pedig Zalán János színész, producer tölti be ezentúl.

A diákok az új vezetők kinevezéséről még szerda este kaptak hírt, és – mivel sérelmezték, hogy ez nyílt pályázat kiírása nélkül történt meg – még aznap éjjel elfoglalták az egyetem Szentkirályi utcai épületét is. A hallgatók csütörtök délután megerősítették: ezentúl  a kuratóriumi személyeknek egyik épületbe sem fogják lehetővé tenni a belépését.

„Követeléseinkből továbbra sem engedünk, amíg a minisztérium azokat nem teljesíti, az épület blokádját fenntartjuk. A mai naptól kezdve az egyetemi dolgozók sztrájkja is erősíti a teljes egyetemi polgárság autonómiáért folytatott küzdelmét” – olvasták fel a Szentkirályi utcában.

Az egyetem munkavállalói október 1-jétől, azaz csütörtöktől sztrájkba kezdtek. Németh Gábor, az egyetem sztrájkbizottságának egyik tagja elmondta, hogy az oktatók hatvan százaléka vesz részt a sztrájkban, amihez az egyetem más munkavállalói is nagy számban csatlakoztak.

Vidnyánszky Attila szerdán azt nyilatkozta, hogy az egyetem munkavállalóinak sztrájkja nem jogszerű, és reméli, hogy a bíróság is így látja majd. „Egy ügyvéd vett részt néhány sztrájkbizottsági ülésen, és ő meglebegtette azt a lehetőséget, hogy a sztrájk nem jogszerű, de ennek ellenére tudtommal nem adták be a beadványt a bíróságra. Mi úgy gondoljuk, hogy ez az eljárásunk jogszerű, nyolc követelésünk van, néhány pont esetében azt vitatja a kuratóriumot képviselő jogász, hogy nem szorosan szociális és gazdasági jellegűek. Hogy mit jelent az egyetem számára az autonómia elvesztése, szerintem elég világos, és az is, hogy szorosan összefügg a gazdasági és szociális követelménnyel” – nyilatkozta Németh Gábor.

A mai sztrájkról az egyetemen tanító forgatókönyvíró-filmrendező Szabó Iván azt mondta a Pesti Hírlapnak: „úgy érzem, ez egy jogszerű eszköz a kezünkben, hogy elérjük a céljainkat, és visszaszerezzük az egyetem autonómiáját. Az első sztrájknap nagyon jó, békés volt. Sokat dolgoztunk és beszéltünk arról, hogyan folytassuk az ellenállást, és nekünk nem alapállapotunk, hogy ne dolgozzunk és ne oktassunk, úgyhogy ez a része nagyon szokatlan volt mindannyiunknak. Azt gondoljuk, lesz eredménye a sztrájknak, ha más nem, nyomást tudunk gyakorolni a kuratóriumra és a minisztériumra. Mi nem fogunk beletörődni a helyzetünkbe.”

Az egyetem újonnan kinevezett kancellárja Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter volt kabinetfőnöke szerdán megpróbált bejutni az épületbe, viszont a diákok ezt megakadályozták. „Azzal fenyegette meg az egyetemet, hogy nem fizet bért az egyetem dolgozóinak. Valamennyi szervezeti egységünk vezetőjének intézkedési jogait elvette, és  cenzúrát követel minden kommunikációs felületünkön” – nyilatkozták a hallgatók.

„Ha valakinek azt mondják, nem kap fizetést, ha nem tesz meg valamit, azt a helyzetet egész biztosan fenyegetésnek fogja megélni. Nyilván megijedtünk, de ha azt gondolja valaki, hogy emiatt feladjuk a céljainkat, elszámította magát” – szögezte le Szabó Iván.

A diákokok beadvánnyal fordultak Aáry-Tamás Lajoshoz, az oktatási jogok biztosához, aki arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy vizsgálatot indított. 

„A hallgatók bizalma az oktatási jogok biztosában van” – mondták a tanulók.

 

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink