Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

 Meg se kottyan a válság Mészáros Lőrinc cégeinek

Létrehozva:

4,2 milliárdot javult az Opus Global teljes átfogó eredménye 2019 azonos időszakához képest.

Az Opus Global 2020. első fél évében konszolidált szinten 2,945 milliárd forint teljes átfogó eredményt ért el a tavalyi év ugyanezen időszakának proforma 1,288 milliárdos veszteségével szemben, ez 4,233 milliárd forint eredményjavulást jelent – közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.  

    A csoport összes működési bevétele 98,8 milliárd forint volt, szemben a 2019. első fél évi proforma kimutatás szerinti 130 milliárd forinttal.

    A tavalyi proforma kimutatás tartalmazza a 2019 második fél évében az Opusba beolvadt Konzum Nyrt. pénzügyi adatait is.

     Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az Opus Global Nyrt. több mint 6 milliárd forint üzemi eredménnyel zárta konszolidált szinten az idei első fél évet a bázis időszak proforma szerinti 7 milliárd forint vesztesége után. Az Opus csoport energetikai társaságai az idén márciusban megvalósult értékesítés következtében már kikerültek a cégcsoportból, az ebből adódó portfólióváltozás mellett 2020 első fél évében a Covid-járvány hatására a turizmus szegmens jelentős eredménycsökkentő befolyása ellenére is jelentősen javult az üzemi eredmény.

    A tényleges tevékenység eredményét leginkább kifejező, és az értékcsökkenést kiszűrő EBITDA-mutató 17,7 milliárd forintot tett ki, ezzel a cégcsoport közel megduplázta a 2019. első féléves proforma kimutatás szerinti 9,3 milliárdos EBITDA (adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) értékét.

    A közleményben kiemelték, hogy még mindig nem lehet teljes egészében felmérni és modellezni, hogy milyen hatást fog gyakorolni a csoport működésére a koronavírus második hulláma.

    Az Opus Global Nyrt. vezetősége azonban – az első fél évhez hasonlóan – stratégiai szinten mindent megtesz, hogy minimalizálja, illetőleg a működésében rejlő szinergiák kihasználása révén egyes szegmensekben elkerülje a koronavírus okozta károkat a 2020-as gazdasági évben. Jelenleg a pandémiás helyzet hatásai elsősorban a turizmus divízióban mutathatók ki, ezek azonban az ütemezett szállodafelújítások, munkaerőgazdálkodás és a diverzifikált portfolió működtetése révén kezelhető mértékűek a vállalatcsoport számára – írják a közleményben.

    Az Opus Global Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriában kereskednek, a papír szerdán 243 forinton zárt. Az elmúlt egy évben a részvény legmagasabb árfolyama 391 forint, a legalacsonyabb 129,2 forint volt.

Legnépszerűbb cikkeink