Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Délelőtt döntenek az EU-állampolgárok letelepedéséről Svájcban

Létrehozva:

A közvélemény-kutatások szerint a svájciak többsége nem szeretne szigorítást.

Megkezdődött vasárnap reggel Svájcban az a népszavazás, amelyen az egyik kérdés az, hogy korlátozzák-e az alpesi országban az európai uniós állampolgárok letelepedését és munkavállalását. A választóhelyiségek 12 órakor zárnak.

A nacionalista-populista Svájci Néppárt által napirendre tűzött kérdés lényege az, hogy meghatározzák-e a Svájcban letelepedő és munkát vállaló EU-állampolgárok maximális létszámát. Jelenleg nagyjából 1,4 millió uniós állampolgár él a 8,6 millió lakosú Svájcban. A Néppárt javaslata szerint a munkavállalásnál, valamint a társadalombiztosítási és jóléti juttatások odaítélésekor a betelepülőkkel szemben előnyben kellene részesíteni azokat, akik Svájcban születtek.

A javaslat elfogadására kicsi az esély. A gfs.bern közvéleménykutató szeptember 7-i felmérése szerint 60 százalék elutasítja a korlátozást, és csak 35 százalék támogatná. Ha az igenek győznének, az minden bizonnyal hátrányosan érintené a jelenleg valamely EU-tagállamban élő és dolgozó, nagyjából 500 ezer svájci állampolgárt. Az EU ugyanis minden bizonnyal korlátozásokat vezetne be viszonossági alapon.

Az apasági szabadságról is döntenek 

Az EU-állampolgárok letelepedése és munkavállalása mellett a svájciak a vasárnapi népszavazáson döntenek még arról, hogy az apák kapjanak-e a gyerekszületés után kéthetes fizetett szabadságot, továbbá a gyermekek után járó adókedvezményről, egy 2030-ig tervezett, 6,5 milliárd dollár értékű vadászgépbeszerzésről, valamint arról, lazítsanak-e a farkasvadászat szigorú szabályain, amire szükség lenne ahhoz, hogy kordában tartsák a ragadozópopulációt.

A svájci népszavazásokon már évtizedek óta alacsony, kevesebb mint 50 százalék a részvételi arány.

Legnépszerűbb cikkeink