Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tízből négy nőt nem vesznek vissza szülési szabadság után

Létrehozva:

Pedig a hatályos jogszabályok szerint kötelező lenne.

A hatályos jogszabályok szerint kötelező lenne a szülési szabadságról visszatérő nőket visszavenniük a munkáltatóiknak, de tízből négyszer előfordult, hogy ezt nem teszik meg – derült ki a Profession.hu reprezentatív kutatásából, amelyet a Telex szemlézett.

A munkavállalók jelentős részének nincs pontos képe a jogairól és lehetőségeiről, a munkáltatókat pedig sokszor felkészületlenül éri, amikor egy alkalmazott bejelenti, hogy gyermeket vár. Ezért Az emberi oldal nevű kezdeményezéssel a Profession.hu az UNICEF Magyarországgal együttműködésben idén a gyermekvállalást tervező és a munkaerőpiacra kisgyermekes szülőként visszatérő munkavállalókat és az őket alkalmazó munkáltatókat segíti, hogy a kapcsolódó folyamatok minél zökkenőmentesebbek legyenek.

Mivel Magyarországon csaknem minden második anyuka nem arra a munkahelyre tér vissza dolgozni, ahonnan szülési szabadságára ment, ezzel a cégek egy tapasztalt és hosszútávon is motivált munkavállalót veszíthetnek el. A szülési szabadság előtti és utáni folyamatok átgondolásával, tudatos tervezéssel és a családbarát intézkedésekkel viszont a munkáltatók és a munkavállalók is egyaránt nyernek.

„Nem hagyható figyelmen kívül a kérdés társadalmi vonatkozása és az emberiesség elve sem. Munkáltatóként nem csupán azért fontos pozitívan viszonyulnunk a várandós vagy kisgyermekes munkavállalókhoz, mert ez hasznos a vállalatnak, hanem azért is, mert a támogatás, az empátia és a gyermekek védelme olyan univerzális értékeink, amelyek munkaadóként is érvényesek”

– emlékeztetett Mészáros Antónia az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink