Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Piac, börtön, sportesemény: vidéken is beindult a tömeges járvány

Létrehozva:

Hétvégén nézők előtt tartják meg a szegedi kajak-kenu világkupát, Makón felavatták a Korona Szállót, Győr-Moson-Sopron megye pedig hivatalosan is kockázatos lett.

Ugyan a koronavírus-járvány továbbra is Budapest-központú, Csongrád-Csanád megyében megjelent egy újabb járványgóc. Az elmúlt héten pedig 429 fertőzöttet azonosítottak, ami az alig 400 ezer lakosú megyében kiemelkedően magasnak számít. A fél év alatt regisztrált fertőzöttek közel felét az elmúlt héten azonosították, ez jól jelzi, hogy most kezdett el igazán terjedni a betegség.

Nem csak focit lehet nézni

A Délmagyar szerint a hódmezővásárhelyi piacon közterület-felügyelők ellenőrzik a maszkviselést, de a vásárlók 90-95 százaléka a felszólítás ellenére sem viseli. A kisvárosban 102-en vannak házi karanténban. A makói piacon még ennél is szigorúbban veszik a maszkviselést: Farkas Éva Erzsébet polgármester is erre figyelmeztetett közösségi oldalán, a bejáratnál pedig az önkormányzat munkatársai ellenőrzik a kézfertőtlenítést. A városban ráadásul éppen az elmúlt héten adták át egy ünnepélyes megnyitón a Korona Szálló emeleti közösségi terét, ahol 240 négyzetméteren 150 főt tudnak befogadni. A városvezetésből többen is megjelentek, ahogy Farkas közösségi oldalán is látszik, de mindannyian maszkot viseltek az átadón.

Szegeden nézők előtt rendezték meg az Olimpiai Reménységek Versenyét előző héten, ahol a legjobb kajak-kenusok versenyezhettek egymással. A rendezvény sikerességén felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, a hétvégi gyorsasági kajak-kenu világkupát is nézők előtt tartják meg, a részvétel pedig ingyenes lesz. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség arra kérte a nézőket, hogy tartsák a távolságot egymástól, mossanak kezet, és viseljenek maszkot, a főlelátón pedig csak minden második helyet hagynak szabadon.

Kedden aztán fény derült még egy járványgócra: a szegedi börtön nagyfai épületében 38 rab fertőződött meg koronavírussal. Az RTL Klub szerint egy kinti munkaterületről hurcolhatták be a rabok a vírust a 640 férőhelyes börtönbe. A fertőzötteket – bár tünetmentesek – Tökölre, a büntetés-végrehajtás központi kórházába szállították, ahol karanténba helyezték őket.

Egyre több a kockázatos terület

Németországban kockázatos területnek nyilvánították Győr-Moson-Sopron megyét. Ez nem meglepő, ha megnézzük, hogy az elmúlt héten 381 új fertőzöttet azonosítottak. A kockázatos terület azt jelenti, hogy az onnan Németországba utazóknak 72 órán belül tesztet kell végeztetniük magukon, a beutazást pedig jelenteniük kell a német egészségügyi hivatalnak. Ha a teszt negatív, a hivatal dönthet arról, hogy elhagyhatja-e a beutazó a karantént. Eddig hazánkból csak Budapest számított kockázatos területnek Németországban.

A mindössze 250 ezres Vas megyében is beindult a járvány: szerdán 87 új fertőzöttet találtak, ami robbanásszerű növekedésnek számít – az eddig azonosított összes fertőzött negyedét ezen az egy napon vették nyilvántartásba. Az egyik sárvári általános iskola tanárának pozitív lett a tesztje, ezért egy egész osztályt és több kollégáját is karanténba helyezték. A Vaol szerint éppen ebbe az osztályba jár dr. Wächter Walter László megyei tiszti főorvos gyereke is, ezért az ő házukra is kikerült a piros, elkülönítést jelző címke.

Legnépszerűbb cikkeink