Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Beperelte a magyar államot a férfi, aki ártatlanul került rács mögé

Létrehozva:

Huszonegy hónapot ült, gyilkossággal gyanúsították.

A Zalaegerszegi Törvényszék csütörtökön elsőfokú ítéletet hirdetett egy olyan férfi kártalanítási ügyében, aki összesen 644 napot töltött előzetes letartóztatásban emberölés gyanúja miatt. – tette közzé a Telex.hu a Facebook oldalán.

A nagyjából húsz évig megoldatlan gyilkosság, amellyel összefüggésben meggyanúsították a férfit, még 1996-ban történt. Az áldozatot, aki férfiként férfiakhoz vonzódott, fejbe lőtték. Közel két évtizeddel később két embert vontak felelősségre. Egyiküket, F.t, aki a gyilkosság idején csak 18 éves volt, és viszonya volt az áldozattal, 2017 áprilisában jogerősen is bűnösnek találták. Ő adta le a gyilkos lövést. 15 év fegyházat kapott előre kitervelten, nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt.

Az ügyben bíróság elé állított másik embert, a kártalanítási per későbbi megindítóját azzal vádolták, hogy bűnsegéd volt az emberölésben. A büntetőperben első fokon, 2016-ban a Zalaegerszegi Törvényszék 13 év fegyházra ítélte. A Pécsi Ítélőtábla viszont 2017. április 26-án másodfokon bizonyíték hiányában felmentette. Ezen a napon mehetett haza.

A rács mögött töltött idő miatt indított polgári per régóta húzódik. 2018-ban már született az ügyben egy részítélet a nem vagyoni jellegű károkat illetően, a férfi 8 millió forint sérelemdíjatat kapott.

A mostani vagyoni kártérítésért azért indított pert a fakitermeléssel, erdőgazdálkodással foglalkozó felperes, mert a kényszerű távolléte alatt nem tudta elvégezni a feladatait, a történteket üzletileg is megsínylette. A törvényszék azonban arra jutott, hogy ezt nem sikerült bizonyítania, egyedül egy 250 ezer forintos összeget, egy régi bírságot talált a bíró igazolt kárnak. 

Ezt a döntés szerint az államnak kellene megfizetnie kamatostól, ugyanakkor a perrel járó költségek nagyobb részét, több mint másfél millió forintot a károsultnak kellene kifizetnie.

A Zalaegerszegi Törvényszék döntése nem jogerős, a kártérítési per másodfokon a Pécsi ítélőtáblán fog folytatódni, ahogy az a büntetőügyben is történt.

 

Legnépszerűbb cikkeink