Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Méteres erdei siklók költöztek be egy igali családi házba, a lakók fejvesztve menekültek 

Létrehozva:

Erdei sikló (Zamenis longissimus) /Fotó: Wikipedia

Az álmennyezet alól és a fal mögül több tucat hüllő került elő.

Erdei siklók leptek el egy igali családi házat, melynek lakói kiköltöztek az ingatlanból a kígyók miatt. Elbontottak melléképületeket, megkezdték a nyári konyha födém­ét azért, hogy megtudják, honnan jöttek elő a védett hüllők. Káruk tetemes, de a biztosító nem akar fizetni – írja a Sonline.

A család a Duna-Dráva Nemzeti Park őrkerület vezetőjét, Szegvári Zoltánt hívta segítségül, aki vadkamerákkal figyelte az állatokat és többször járt a házban is. – Több tíz erdei sikló jutott be az ingatlanba. Azt gyanítjuk, hogy a falon lévő repedésbe költöztek be, de nem tudjuk, milyen mélyek a járatok – mondta Szegvári Zoltán. 

A levedlett siklóbőrök a féltetős konyha belső álmennyezete, illetve külső héjazata közül kerültek elő, amelyek 60-100 centis kifejlett példányoktól származtak. A fürdőszobában a kádból, a lambéria alól a földre pottyant fiatal siklókat összegyűjtötte és a településektől távol, kedvező élőhelyen szabadon engedte. 

Szegvári Zoltán kiemelte: a gondozott, rendezett udvarú ingatlan a falu szélén fekszik, egy patakvölgy felett, környezetében kedvező életterek kínálkoznak a védett hüllőfajoknak is. Az ősz beköszöntével a siklók levedlik bőrüket és magasabban fekvő védett, megfelelő klímával rendelkező üregeket keresnek a téli vermelésükhöz.

 

Legnépszerűbb cikkeink