Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több mint száz éve épült, most átalakítják a Mozarteumot

Létrehozva:

A salzburgi Mozarteum / Fotó: salzburg.info / ChristianSchneider

Több mint szász év után átalakítják a salzburgi Mozarteumot: az 1912 és 1914 között emelt épület előcsarnokát átépítik, a koncerttermeket renoválják, a bástyakertet pedig koncertekre alkalmassá teszik.

 

Várhatóan 2022 nyarán nyílik meg az átalakított múzeum, a 2021-es és 2022-es Mozart-hetek és a Salzburgi Ünnepi Játékok koncertjeit azonban megtartják.

Az átalakítás magját a főépületek közötti előcsarnok átépítése adja. Az első emeleten egy 170 négyzetméteres pihenőtermet, a földszinten egy 200 négyzetméteres bejárati és ruhatári részt és egy plusz lépcsőt alakítanak ki.

Beépítenek egy újabb felvonót, így a teljes épület akadálymentesen megközelíthető lesz. Kialakítanak továbbá új művészpihenőket, raktárakat és technikai helyiségeket, valamint alagsori mosdókat.

A Mozarteum Alapítvány partnereivel együttműködve olyan többlépcsős tervet dolgozott ki a felújításra, melynek segítségével a koncerttermek bezárásának időtartama a minimálisra csökken.

A 2021-es Mozart-hetekig tartanak koncerteket a nagycsarnokban, csak azt követően kezdődnek ott a munkálatok. Hogy a 2021-es Salzburgi Ünnepi Játékokon és a 2022-es Mozart-heteken is zavartalanul folyhassanak az előadások, kétszer két hétre megszakítják az építkezést.

 

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink