Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Moszkva adatokat követel Berlintől Navalnij mérgezésről

Létrehozva:

 Jegyzékben követelte az Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél (OPCW) működő orosz állandó képviselet csütörtökön a némettől, hogy szolgáltasson számára kimerítő adatokat az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szervezetében talált méregről.

    A vegyifegyver-tilalmi szerződés értelmében a német félnek tíz napon belül kell megadnia a tájékoztatást. Oroszország egyebek között Navalnij leleteire, biológiai anyagaira és egyéb klinikai mintáira tart igényt. Az orosz fél emellett azzal a kéréssel fordult Németországhoz, Franciaországhoz és Svédországhoz, hogy tartsa tiszteletben jogsegélynyújtási kötelezettségeiket.

    Ilja Tyihomov, az orosz külügyminisztérium sajtóosztályának helyettes vezetője a parlamenti alsóháznak az állami szuverenitás megvédésével és külföldi beavatkozás elhárításával foglalkozó ideiglenes bizottsága előtt azt hangoztatta, hogy a Navalnij-ügyben a Nyugat által elindított „masszív dezinformációs kampány” célja az orosz belpolitikai folyamatok befolyásolása és a „szankcióhangulat felkeltése”. Példaként hozta fel az Európai Parlament szeptember 17-én elfogadott határozatát, amely azt javasolja az uniós intézményeknek, hogy sürgessenek nemzetközi vizsgálatot a Navalnij-ügyben, és arra válaszul Oroszországgal szemben alkalmazzák a „demokratizálás stratégiáját”, valamint követeljék tőle a júliusban elfogadott alkotmánymódosítások visszavonását. 

    Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára csütörtökön közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy bírósági végrehajtók lefoglalták a politikus moszkvai lakását. Navalnij, az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és Ljubov Szobol júliusban 88 millió rubelt veszített egy rágalmazási perben Jevgyenyij Prigozsin Kreml-közeli üzletember egyik cége ellen. Az ellenzéki politikust a bírság egyharmada terheli. 

    Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az oroszok többször visszautasítottak.

    A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg, valamint egy francia és egy svéd laboratórium szakértői azt állapították meg, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, „Novicsok” típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. 

    Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. Moszkva Berlin mellett Párizshoz és Stockholmhoz is jogsegélykérelemmel fordult. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink