Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bécs beszáll a javításba, csak ne dobják szemétre a háztartási gépeket

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az osztrák fővárosban komolyan gondolják, hogy kevesebb hulladékot termeljenek lakói.

Az elromlott háztartási eszközök újrafelhasználása érdekében Bécs városa átvállalja az osztrák fővárosban lakók eszközei javítási költségének felét, maximum 100 eurót, ami kb. 36 500 forint.

Bécs Város Külképviseleti Irodája arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kampánnyal csökkenteni kívánják a környezeti terhelést, egyben hozzájárulnak a vállalkozások lecsökkent forgalmának növeléséhez.

A szeptember 21-én indult és három évre tervezett kampányra 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különítettek el. A programban részt vevő cégek szerződésben állnak a várossal. A bécsieknek a város honlapjáról egy utalványt kell letölteniük, ezt számítják be fizetéskor a cégek, amelyek között van szabóság, asztalos, ékszerüzlet és telefonszervíz is.

A meghibásodott háztartási eszközöket sokan azonnal kidobják, és helyettük újat vesznek, amivel felesleges hulladék keletkezik. Ráadásul a háztartási gépek sok esetben megjavíthatók, gyakran olcsóbban is, mint amennyibe egy vadonatúj szerkezet kerülne – írták a közleményben.

Legnépszerűbb cikkeink