Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A horror nem elborzaszt, hanem felkészít

Létrehozva:

Egy most megjelent tanulmány arról értekezik, hogy a horror- és katasztrófafilmek kedvelői jobban viselik a járvány nehézségeit, mint mások.

A tegnap megjelent tanulmányból kiderül, hogy akik eddig is előszeretettel fogyasztanak ilyen filmeket, azokat kevésbé gyűrte le a járványhelyzettel járó stresszt. Azok, akik zombifilmeket néznek, vagy olyan alkotásokat, melyek valamilyen posztapokaliptikus környezetben játszódnak, sokkal felkészültebbek egy esetleges vészhelyzetre foglalja össze a tanulmányt a Qubit.

A kutatás során 310 önkéntest kérdeztek meg, a kérdőív többek közt a depresszióra, az ingerlékenységre, a szorongásra és az alvászavarokra tért ki.

A kutatás vezetője, Coltan Scrivner arra is felhívja a figyelmet, hogy az ijesztő történetek képesek lelkileg felkészíteni a befogadót egy lehetséges vészhelyzetre, hiszen egyfajta veszély nélküli próbaként működnek. A néző, azáltal, hogy bevonódik a történetbe, maga is keresi a lehetséges megoldásokat.

A tanulmány társszerzője, Mathias Clasen szerint, ez ahhoz hasonlóan működik, mint amikor fejben elpróbálunk, előre eljátszunk egy későbbi állásinterjút vagy randevút. Kiemeli a képzelet hasznát, hiszen ennek segítségével fiktív eseteket is le tudunk írni, felkészülve arra, hogy ezek esetleg bekövetkeznek.

A tanulmány arra is kitér, hogy a horrorfilmek rajongói jobban reagálnak a félelemre, és jobban tudnak parancsolni az érzéseiknek.

Legnépszerűbb cikkeink