Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tinédzser lányokat toboroztak a jemeni felkelők – állítja az ENSZ

Létrehozva:

Jemeni lázadók tizenéves lányokat toboroztak kémnek, ápolónak, őrnek, illetve egy női kommandó tagjainak egy szerdán kiadott jelentés szerint, amelyet ENSZ-szakértők állítottak össze vizsgálódásaik alapján. A 34 szóban forgó lány között több olyan van, aki ellen valószínűleg nemi erőszakot követtek el – állítják.

A jelentést egy olyan szakértői csoport készítette el, amelyet a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa bízott meg azzal a jemeni háború 2014. szeptemberi kezdete óta, hogy rendszeresen tárja fel az ottani jogsértéseket, bármely fél követi el őket. Ez már a harmadik jelentésük azóta. Az ENSZ szerint a jemeni háború jelenleg a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája.

„A szemben álló felek továbbra sincsenek tekintettel a nemzetközi jogra, a jemeni emberek életére, méltóságára és jogaira, miközben külföldi államok köztük Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Irán és az Egyesült Államok – folyamatos fegyverszállítással állandósítják a konfliktust” olvasható a jelentésben, amely a háborút elszenvedők több mint 400 beszámolóján alapul, és főleg a 2019 júliusa és idén június között eltelt időszakra koncentrál. Leírják, hogy a jemeni gyerekek milyen sokat szenvedtek attól, hogy megtagadták tőlük alapvető emberi jogaikat, köztük a tanuláshoz való jogot, és ehelyett „katonának” kellett állniuk, és a legkülönbözőbb módokon erőszakoskodtak velük a vizsgált időszakban.

Az ENSZ-csoport 259 olyan esetet dokumentált, amelyben gyerekeket fegyveres harcra kényszerítettek az ellenségeskedő felek. Az Irán támogatta, síita húszi lázadók már hétéves korukban elrabolták vagy elraboltatták a fiúkat az iskolákból, a szegénynegyedekből, az őrizetestáborokból, illetve lefizették őket, megvették őket szüleiktől.

 A szakértők hiteles beszámolókat kaptak arról, hogy a húszik 2015 júniusa és idén június között „besoroztak” 34, tizenhárom és tizenhét év közötti lányt a már említett feladatokra. Az AP hírügynökség szerint különösen furcsa az ultrakonzervatív Jemenben női harci kommandó felállítása.

Ezek közül a lányok közül tizenkettő ellen valószínűleg nemi erőszakot követtek el, illetve besorozottként házasságra kényszerítették őket írják a szakértők, akiket tavaly és az idén már nem engedett be Jemenbe a szaúdi vezetésű nemzetközi katonai koalíció, amely pedig a nemzetközileg elismert jemeni kormány szövetségese. A három tényfeltáró szerint a jemeni konfliktusban egyik fél sem ártatlan, mindegyik követett el egy vagy többféle súlyos emberjogsértést, sőt esetenként háborús bűncselekményt is.

„A nemzetközi közösségnek felelőssége van abban, hogy véget vessen az elkövetők büntetlenségének, és nem szabad szemet hunynia a jemeni súlyos jogsértések felett” – szögezte le Kamel Dzsendubi, a csoport vezetője. A súlyos bűncselekmények elkövetőit pedig a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell állítani tette hozzá.

A jelentést hétfőn kezdődő ülésszakán tekinti át a 47 tagországból álló Emberi Jogi Tanács.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink