Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rendesen küzdenek a maszkviseléssel a magyar politikusok

Létrehozva:

Majdnem élesen elkülönül a kormánypárti és az ellenzéki politikusok maszkviselési gyakorlata, de csak majdnem.

Jóllehet az ellenzékiek rendre felhívják a figyelmet a száj és az orr eltakarásának fontosságára, és maguk is sokszor jelennek meg maszkban, képeik tanúsága szerint sokszor mégis hadilábon állnak a következetességgel. A kormánypártiaknak bezzeg nincsenek ilyen problémái.

Míg néhány hónapja tudományos vita folyt a maszkviselés hasznosságáról, mára világos konszenzus alakult ki arról, hogy a száj és az orr eltakarásra – a gyakori kézmosással és a másfél méteres távolságtartással együtt – egyelőre a leghatásosabb eszköz a COVID‒19 vírus terjedésének megakadályozására. Sok politikus esetében azonban inkább politikai, netán hiúsági kérdés maradt a maszkhordás, sem mint egészségügyi megfontolás. Jó példa erre a Fidesz és a kormányzat politikusai, akik általános körképünk szerint gyakorlatilag sosem viselnek maszkot, legfeljebb külföldi tárgyalásaikon.

Lehull az álarc

A fertőzést bátorító viselkedés terén maga Orbán Viktor miniszterelnök jár az élen, aki éppen a hazai határzár életbelépése előtt két nappal kezelt le, és a fotó tanúsága szerint éppen egy ölelésre készülődött szlovén kollégájával – mit ad Isten, maszk nélkül. Igaz, a többoldalú tárgyalásokon azért a miniszterelnök is maszkot ölt, minden bizonnyal azonban ezt nem meggyőződésből teszi, sokkal inkább a nemzetközi elvárásokhoz igazodik.

A maszkmegtagadás versenyszámában szorosan Orbán Viktor mögött liheg örökmozgó külügyére, Szijjártó Péter, akit szintén könnyebb maszk nélkül megtalálni, mint felelős, példamutató politikusként maszkban. Talán a gyakorlat hiánya miatt, vele megesett az is, hogy az orrát fedetlenül hagyva vette fel a maszkot nyilvános helyen – ahogy ez egyébként sok nem miniszter, átlagos magyar állampolgárral is előfordul. A miniszter azóta jellemzően inkább nem visel védőeszközt.

Szijjártó Péter üdvözli Heiko Maas német külügyminisztert (b) az Európai Unió külügyminisztereinek informális találkozóján Berlinben 2020. augusztus 27-én  / Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Az egészségügy irányítója, professzor Kásler Miklós miniszter is rendre eredményesen üzen hadat a maszkviselésnek, bármilyen, emberi erőforrásokkal zsúfolt rendezvényen képes fedetlen arccal részt venni.

Kásler Miklós megérkezik a XI. Nemzeti Tanévnyitóra a Kecskeméti Református Általános Iskolában 2020. augusztus 30-án / Fotó: MTI/Mónus Márton

Az utóbbi hónapok legfontosabb kormányzati kirakatembere, fő példamutatója mégis Müller Cecília volt, aki, mintha csak fogadásból tenné, konzekvensen maszk nélkül jelenik meg zárt térben is, mi több, ölelkezik, puszikat oszt és puszikat fogad. Müller Cecília tisztifőorvosként amúgy éppen a járvány elleni harc vezérnyunyókája, az ő „példamutatása” tehát nyilván nem indokolható politikai okokkal. Vagy várjunk csak!

A Szent István-díj idei kitüntetettje, Müller Cecília országos tisztifőorvos fogadja a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós gratulációját az elismerés átadásán Székesfehérváron 2020. augusztus 18-án / Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A hamarosan kezdődő parlamenti üléseken újból sok politikus lesz viszonylag kis helyre zsúfolva, éppen a járvány erősödésének idején. Az Országgyűlés Hivatala a Pesti Hírlap megkeresésére válaszul közölte, hogy nem ír elő kötelező maszkviselést, kivéve az Országgyűlési Őrség tagjainak, nekik viszont szolgálatuk alatt végig hordaniuk kell. A kormány és a Fidesz részéről már korábban közölték, hogy ők sem követelnek meg többet a tagjaiktól és politikusaiktól, mint amit az általános szabályok előírnak.

Következetlenek

Ehhez képest, úgy tűnik, nagyobb felelősséget mutatnak az ellenzéki politikusok – legalábbis ami a maszkhoz való viszonyukat illeti. Zömük már a Nagy Maszkviselési Háború idején a maszkolás mellett érvelt, és habár ezt a szokásukat megtartották, a következetes viselésben azért akadnak néha zavarok. Leginkább éppen idegen emberek társaságában feledkeznek meg az orr- és szájzárról. Hadházy Ákost tévéstúdióban is láthattuk maszkban, ugyanakkor például a nemzeti konzultáció íveit rendre fedetlen arccal veszi át a polgároktól – akik között sok az idős ember.

Forrás: Facebook / Hadházy Ákos hivatalos oldala

A független képviselő lapunk kérdésére azzal indokolta a maszk hiányát, hogy szabad ég alatt voltak, arra a felvetésre pedig, hogy a távolságot viszont nem tartották, azt válaszolta, de igen, csak a felvételeken nem látszik, sőt ő maga kezet sem fog senkivel. Hozzátette még, hogy a járvány újbóli felfutását látva viszont mostantól a szabadban is indokolt az orr és a száj eltakarása, amit ő maga alkalmazni is fog.

Hordjuk, ne hordjuk? És mennyibe kerül most?
A Magyar Orvosi Kamara augusztusban Pintér Sándor és Kásler Miklós miniszterekhez intézett levelet, amiben azt írják, problémásnak látják a lakosság engedetlenségét, figyelmetlenségét a maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatban. Szerintük hatásosabb felhívásra, és szankcionálásra lenne szükség.

A védekezési szabályok szükségességéről nem csak a magyar lakosság vélekedik eltérően, az egészségügyi szervezetek ajánlásaiban is sok az ellentmondás. A legtöbb vitát a kötelező maszkviselés okozta. A WHO a márciusi ajánlását – hogy egészséges személy csak akkor vegyen fel maszkot, ha fertőzött beteget lát – júniusban módosította, az Egészségügyi Világszervezet jelenleg ajánlja a maszkviselést, különösen ott, ahol a koronavírussal fertőződtek száma magas, és nehézségekbe ütközik a távolságtartás.

Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön április 27. óta kötelező maszkot hordani. A lakosság által leginkább preferált sebészeti maszkok ára 70-250 forint közt mozog. Ezek védelmi képességét számos tényező befolyásolja, problémát vet fel, hogy nem illeszkedik megfelelően az archoz, és az anyaga nem tud megfelelő védelmet nyújtani a viselőjének. A sebészi maszkokat a használati utasítás szerint egyszer lehet csak felvenni.

Nagyobb védelmet nyújtanak a viselőknek az FFP-maszkok. A legnagyobb védelmet az FFP3-as maszkok nyújtják, sokkal hatásosabbak a szövetmaszkoknál, de az áruk is jóval drágább. Az FFP2 ára 300 forinttól indul, az FFP3-as maszkot 800 forinttól lehet beszerezni. Azonban ezek is egyszer használatos védekezési eszköznek számítanak.

Cserdi Dóra

Hadházyhoz hasonlóan a maszkviselést szintén aktívan propagáló Szél Bernadett is leginkább éppen a polgárokkal történő találkozások során feledkezik meg a propagált maszkviselésről.

Forrás: Facebook / Szél Bernadett hivatalos oldala

A szocialista – és a közösségi oldalán közzétett fotója szerint egyben Vasas-drukker – Kunhalmi Ágnes a minap éppen egy focimeccsről köszöntötte követőit, széles, de fedetlen mosollyal. Érdekesség, hogy Facebook-oldalán pár bejegyzéssel lentebb, egy szintén fotóval illusztrált bejegyzésben, a párttárs Tüttő Katával szólítanak fel mindenkit a maszkviselésre.

 

A képviselő érdeklődésünkre azzal védekezett, hogy nem a „zárt VIP páholyból” nézte a meccset, hanem „szabadtérről”. Az esetszámok újbóli növekedése miatt most már Kunhalmi is azt javasolja, emberek között a szabad ég alatt is viseljen mindenki maszkot.

Saját médiájuk beszámolóiból úgy tűnik, az LMP politikusai inkább a szabadtérre koncentrálnak, amikor nem vesznek maszkot a lakossággal történő találkozások alkalmával. És akkor sem, amikor saját magukkal találkoznak, a párt kongresszusán még Karácsony Gergely főpolgármestert is belerángatták a felelőtlenségbe.

Forrás: Facebook / LMP

A főpolgármester hivatala egyébként azt közölte lapunkkal, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál szigorú protokoll van érvényben az alapból betartandó közegészségügyi előírásokon felül. Bár nem részletezik, mik ezek, annyit közöltek, közéjük tartozik például a szabadtéri, udvari sajtótájékoztatók gyakorlata. Szankciót nem alkalmaznak a szabályszegőkkel szemben, de figyelmeztetik egymást.

Büntetlenül

A kérdéseinkre adott válaszokból az derül ki, hogy a pártok általában komolyan veszik a járványt és a védekezést is, ahogy abban is egyetértés van: példát kell mutatniuk a polgároknak. Külön szabályokat, előírásokat azonban nem hoztak a maszkviselésről, és nem is szankcionálják politikusaikat, ha nem tartják be a mindenkire vonatkozó óvintézkedéseket. Mindegyikük bízik az emberek felelős viselkedésében, a Jobbik azonban szorgalmazza, hogy a kormány rendeljen el kötelező maszkviselést az egész országban nyilvános területeken, amihez ingyen maszkokat is biztosítson.

Mielőtt a látott rossz példák alapján bárki ítélkezne politikusaink járvány idején tanúsított magatartásán, nézzen körül a nagyrészt politikusmentes tömegközlekedési eszközökön vagy a plázákban – a maszkviselési arány talán még rosszabb, mint a „mintaadóknál”.

Legnépszerűbb cikkeink