Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ausztriában elfogtak egy Törökország szolgálatában álló kémet

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerint a gyanúsított, aki ellen most vádat emelnek, beismerte, hogy a török hírszerzésnek dolgozott. Ugyanakkor Nehammer egyéb részletet nem fedett fel a kém kilétéről, akinek így az állampolgárságát sem tudni.

A Kronen Zeitung című lap úgy értesült, hogy egy nőről van szó, de a hírt eddig még nem erősítették meg hivatalosan.

Nehammer mindemellett közölte, hogy az érintett személyt korábban Törökországban őrizetbe vették és akkor alkut kötött az ottani hatóságokkal. A szabadságáért cserébe elkötelezte magát, hogy Ausztriában élő török állampolgárokról, illetve török származású emberekről fog információkat gyűjteni megbízóinak.

Az ügyről említést tesz egy parlamenti különbizottsági jelentés is, amely a július végi bécsi rendbontásokkal foglalkozik, amikor kurd aktivisták csaptak össze török származású ellentüntetőkkel. Az osztrák belügyminisztérium itt is a török titkosszolgálat tevékenységét sejtette a háttérben.

Susanne Raab integrációs miniszter hangsúlyozta, hogy a bécsi vezetés számára világossá vált: Ausztria a török kémtevékenység egyik célpontjává vált.

„A török kémtevékenységnek és befolyásának a szabadságjogokra semmi keresnivalója Ausztriában” – jelentette ki Nehammer. Hozzáfűzte, hogy a történtekről már egyeztetett az európai uniós soros elnökséget ellátó Németország belügyminiszterével, Horst Seehoferrel. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink