Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Százezrek követelik Lukasenka távozását

Létrehozva:

Erőszak nélkül ért véget az újabb fehérorosz tüntetés. A választási csalással vádolt elnök fegyverrel jelent meg a rendfenntartók között, a védelmét már a hadsereg vette át a rendőrségtől.

Egyelőre úgy tűnik, erőszak nélkül értek véget az újabb tüntetések Fehéroroszországban. Miután vasárnap Minszkben és más fehérorosz városokban összesen több százezren vonultak az utcákra az elcsalt választás miatt, nagy kérdés volt, hogy az emberek békésen hazamennek-e, és mennyire lesz agresszív a rendőrség vagy a katonaság, de egyelőre nem érkezett hír arról, hogy éjjel bármi rendkívüli történt volna – írja a hvg.hu összefoglalója.

A belarusz belügyminiszter a TASZSZ hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy egyetlen embert sem tartóztattak le Minszkben a tüntetés alatt. Persze ez a mondat csak akkor lehet igaz, ha szó szerint vesszük a „tüntetés alatt” kitételt: nem sokkal a demonstráció előtt 26 ember letartóztatását már bejelentették, arra hivatkozva, hogy lebontották a kerítést a Lenin-emlékmű közelében, és engedély nélküli gyülekezést szerveztek.

Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök a hadsereg és a rendvédelmi erõk parancsnokaival találkozik Minszkben 2020. augusztus 21-én / Fotó: MTI/AP/Belta pool/Andrej Sztaszevics

A belügyminiszter, Olga Csemodanova arra a kérdésre taktikusan kikerülte a válaszadást, hogy hányan tüntettek. Azt magyarázta, hogy „az emberek nagy csoportokban mozogtak a városban”, ezért nem is lehet egyszerűen megmondani, hányan voltak. Az állami tévé húszezer tüntetőről számolt be, de a valós adat minden bizonnyal több százezres szám, a legóvatosabb becslések szerint is csak a fővárosban százezren lehettek kint az utcákon, a vidéki tüntetésekkel együtt negyedmillióan tiltakozhattak

Vasárnap napközben a tömeg felett egy helikopter repült el, később kiderült, hogy ezen a fehérorosz elnök utazott. Lukasenka azzal még Kelet-Európa korábbi diktátoraihoz képest is szokatlan erődemonstrációt próbált tartani, hogy fegyverrel a kezében szállt ki a helikopterből. Végül ki is ment a fegyveres rendfenntartók közé, akik a város központi terét, a Függetlenség teret zárták el a tüntetők elől. A rendőrség és a katonaság egyelőre kitart Lukasenka mellett.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániából üzent: „Az emberek felocsúdtak és nincsenek többé abban a helyzetben, hogy együtt éljenek egy olyan kormánnyal, amelyet nem fogadnak el”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt nyilatkozta: „Nagyon egyszerű az álláspontunk: ez (a válság) Fehéroroszország belügye. A fehéroroszok bölcs népként képesek megoldani ezt a helyzetet. A lényeg az, hogy ne provokáljanak kívülről rendbontást.”

Legnépszerűbb cikkeink