Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Moszkva válaszlépésként kiutasított egy osztrák diplomatát

Létrehozva:

Előbb egy orosz diplomatát utasítottak ki Bécsből, amire az oroszok gyorsan reagáltak.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn bekérette Ausztria moszkvai nagykövetét, akinél tiltakozását fejezte ki egy orosz diplomata „alaptalan” bécsi kiutasítása miatt, s egyúttal nemkívánatos személynek nyilvánított egy osztrák diplomatát.

A tárca közleménye szerint az orosz intézkedés a kölcsönösség alapján, válaszlépésként történt. A tükörintézkedést a nap folyamán korábban a bécsi orosz nagykövetség és a Kreml szóvivője is kilátásba helyezte.

Ausztria hétfőn első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, s az illetőnek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot. A bécsi külügyminisztérium annyit közölt, hogy tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval.

A Kronen Zeitung című lap szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják; egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársa révén gyűjtött információkat. Az érintett osztrák állampolgár maga tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg. Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, és diplomáciai mentességére hivatkozott. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink