Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hatalmas lesz a költségvetési hiány

Létrehozva:

Fenn kell tartani a járványügyi készültséget, valamint újabb gazdaságvédelmi intézkedések várhatóak, így módosítani kellett a hiánycélt – jelentette be a Pénzügyminisztérium.

A magyar gazdaság teljesítménye 13,6 százalékkal mérséklődött a második negyedévben, ami elmaradt az előrejelzésektől a Pénzügyminisztérium bejelentése szerint. A tárca közleménye szerint a gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét.

A kiadások következtében a központi alrendszer hiánya július végére már megközelítette a 2165 milliárd forintot. A Pénzügyminisztérium aktuális előrejelzése alapján, mivel a járványügyi készültséget fenn kell tartani, valamint újabb gazdaságvédelmi intézkedések várhatóak, indokolt az államháztartási hiánycélt is módosítani.

A költségvetési hiány a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet.

Az uniós országok átlagosan 9 százalék körüli hiánnyal számolnak. A Nemzetközi Valutaalap pedig a fejlett országok esetében is súlyosabbnak látja a helyzetet, mint tavasszal, 2 százalékponttal is romolhat. (Hvg)

Legnépszerűbb cikkeink