Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Orbán Viktor: A Nyugat elvesztette vonzerejét a mi szemünkben

Létrehozva:

A kormányfő lezárná a trianoni „száz év magyar magány” korszakát.

„Száz évvel a világháborús vereség és a trianoni diktátum után a túlélés bajnokaiként állunk az európai történelem színpadán” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Összetartozás Kossuth téri emlékhelyének átadásán. A kormányfő hangsúlyozta: a trianoni diktátum 100. évfordulóján végzett számvetés arra vezetett, hogy kihirdessük „a trianoni száz év magyar magány” korszakának lezárását.

Csehszlovákia, Jugoszlávia és a Szovjetunió szétesése után a magyar a Kárpát-medence legnépesebb és legnagyobb gazdasággal rendelkező országa, és ebből kötelességek fakadnak, amelyek elől nem bújhatunk el – mondta Orbán, és hozzátette: augusztus 20-án emlékeztetni kell magunkat, hogy „a saját otthont, földet, hazát nyújtó önálló államiság a népek életének inkább kivételes, mint természetes létállapota”.

Orbán szerint „tágabb hazánk, Európa hajója éppen megfeneklett, az évszázadok során megszerzett világpolitikai és világkereskedelmi pozíciója megbicsaklott”. Véget ért az európai népek, az európai szellem és technológia megkérdőjelezhetetlen fölénye – mondta.

Orbán Viktor a most átadott emlékhelyről elmondta méltó módon teszi teljessé a Kossuth tér, a nemzet főterének panorámáját.

Legnépszerűbb cikkeink