Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Így indul a tanév – közzétették a járványügyi intézkedési tervet

Létrehozva:

Hétfőn este fél tízkor kapták meg az intézményvezetők az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt a járványügyi intézkedési tervet, amely alapján elkezdődik a 2020/2021-es tanév. A dokumentum amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tett közzé szerint „Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt”.

„A járványügyi adatok nyomon követése alapján látható, hogy Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt. A környező országok besorolása azonban láthatóan változik, a járvány terjedése nehezen kiszámítható, ezért a köznevelési ágazatnak fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kell dolgoznia olyan eljárásrendet, amely megfelelő támpontot nyújt ahhoz, hogy szükség esetén célzott beavatkozásokkal beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek a veszélyeztetett intézmények” – fogalmaz a dokumentum. A protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben.

Védőtávolság, maszkviselés

Az intézkedési terv részletesen foglalkozik a kötelező fertőtlenítés módjával és azokkal a higiéniai szabályokkal, amelyeket be kell tartani az oktatási intézményeknek. E mellett kitér arra is, hogy az osztálytermekben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, adott esetben nagyobb termek vagy egyéb rendelkezésre álló helyiségek bevonásával. Mint írják:

„A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.”

A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek, tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. Szükség esetén a csoportok, osztályok számára elkülönített területeket lehet kijelölni a közösségi tereken belül. Amennyiben a védőtávolság nem tartható be a közösségi tereken, úgy az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban az ott tartózkodás idején javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.

Tesióra a szabadban, passzolni szabad, cselezni nem

A testnevelésórákat az időjárás függvényében javasolt szabad téren megtartani. Az órák során mellőzni kell a szoros testi kontaktust igénylő feladatokat. Amennyiben ez mégsem kerülhető el, akkor ezeket állandó edzőpartnerrel (párokban, kiscsoportokban) kell végezni – javasolja a protokoll.

A veszélyeztetett és karanténba került diákok igazoltan hiányozhatnak

Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára – írják. A hiányzó diákok ugyanakkor részt vehetnek a távoktatásban, amelynek módjáról a pedagógusokkal kell egyeztetni.

PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Este fél 10-kor kapták meg az intézményvezetők a járványügyi intézkedési tervet, ezt: EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA INTÉZKEDÉSI TERV A 2020/2021. TANÉVBEN A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN A…

 

Legnépszerűbb cikkeink