Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Demokraták: Trump félrekezelte a válságot

Létrehozva:

A világjárványról beszéltek és Donald Trump amerikai elnököt ostorozták négynapos elnökjelölt-állító konvenciójuk első napján a demokraták.

A konvenciót rendhagyóan szervezték: a beszédet mondó politikusok és a hozzászóló civilek videón jelentkeztek be, vagy az otthonukból, vagy az utcáról, a wisconsini Milwaukee város konferenciaközpontjába. A rendezvény műsorvezetője Eva Longoria színésznő volt, aki az interjúk és beszédek közötti életképekről készült bejátszásokat is felvezette.

A rendezvény elején egy előre elkészített videót mutattak be, amelyen Joe Biden beszélget meghívott civilekkel. Majd megszólalt a májusban Minneapolisban rendőri intézkedés közben elhunyt afroamerikai George Floyd két testvére, egy fiatal lány, Kristin Urquiza, akinek az édesapja a koronavírus-fertőzés szövődményeiben hunyt el és több civil, aki például az egészségbiztosítás, vagy a munkanélküliség gondjait ecsetelte. Valamennyien bírálták Donald Trump elnököt. „Az én papám 65 éves egészséges ember volt, aki bízott Donald Trumpban és ezért az életével fizetett” – fogalmazott Urquiza.

A rövid beszédet mondó politikusok – köztük Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, Gretchen Whitmer michigani kormányzó, Amy Klobuchar minnesotai szenátor, Doug Jones alabamai törvényhozó, vagy a konyhájából bejelentkező Catherine Cortez Masto nevadai szenátor – nem a Demokrata Párt programját és elképzeléseit ecsetelte, hanem elsősorban Donald Trumpot ostorozta és általában a demokraták összefogásának és egységének fontosságát hangoztatta.

A jelenlegi elnök bírálatában csatlakoztak hozzájuk a meghívott republikánus vendégek, John Kasich, Ohio volt republikánus kormányzója, Christine Todd Whitman, New Jersey korábbi republikánus kormányzója, valamint Meg Whitman, a Hewlett-Pacard volt elnök-vezérigazgatója, egy korábbi kaliforniai kormányzóválasztás republikánus jelöltje.

A megszólalók a koronavírus-járvány miatt kialakult válságos helyzetért Donald Trumpot tették felelőssé. Andrew Cuomo és Amy Klobuchar például azt állította, hogy az elnök késve cselekedett a járvány megfékezése érdekében. Általában megosztó és alkalmatlan politikusként írták le Trumpot, a texasi Beto O’Rourke, aki részt vett az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben is, „az amerikai történelem legrasszistább politikusának” bélyegezte a jelenlegi elnököt.

Az első napot Michelle Obama volt first lady zárta, s előtte Bernie Sanders vermonti független szenátor mondott beszédet. Nyolcperces beszédében Sanders azt hangoztatta, hogy Trump elnöksége idején „gyökeret eresztett az önkényuralmi rendszer” az Egyesült Államokban. „A demokráciánk jövője a tét. A gazdaságunk jövője a tét, a Földünk jövője a tét” – mondta, elemzők szerint a tőle megszokott patetikus hangnemben.

Michelle Obama úgy vélekedett, hogy Donald Trump „képtelen” felismerni, mire van szüksége az országnak. „Trump rossz elnök az országunk számára, és a dolgok csak még rosszabbak lesznek, ha nem Bident választják meg” – állította. Hozzáfűzte: Trump szerinte „egyszerűen nem képes arra, hogy az legyen, akire most szükségünk van”. A volt first lady arra buzdította az amerikaiakat, hogy tegyék félre nézetkülönbségeiket és voksoljanak Joe Bidenre.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink