Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Cseh kormányfő: meg kell ismételni a fehérorosz választást

Létrehozva:

Nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett meg kell ismételni a fehéroroszországi elnökválasztást – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök péntek reggel a Twitteren.

A cseh kormányfő leszögezte, hogy a megismételt választást átlátható módon kell lebonyolítani. Emellett azt is tudatta, hogy egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és azt fogják javasolni Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy az EU állam-, illetve kormányfői sürgősen tartsanak videókonferenciát a fehérorosz választás miatt.

Andrej Babishoz hasonlóan új választásokat, illetve Minszk elleni uniós szankciókat követelt pénteken Jean Asselborn luxemburgi és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter is.
Az EU-nak azt az álláspontot kell képviselnie, hogy a fehéroroszországi választások törvénytelenek voltak, az eredményt meghamisították – fogalmazott a Deutschlandfunk német rádiónak adott nyilatkozatában Asselborn, aki szerint Fehéroroszország diktatúra, és ami az országban történik, az állami terrorizmussal egyenlő.

A luxemburgi külügyminiszter a lehetséges szankciók között említette a beutazási tilalom életbe léptetését azokkal szemben, akik felelősek a történtekért, illetve esetleges külföldi javaik befagyasztását.
Szankciókat sürgetett Fehéroroszország ellen Ausztria külügyminisztere is. Az ORF osztrák rádiónak nyilatkozva Schallenberg hangsúlyozta: a szankcióknak azok ellen kell irányulniuk, akik felelősek a tüntetőkkel szembeni erőszakért, az önkényes letartóztatásokért és az internet blokádjáért.

Legnépszerűbb cikkeink