Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Irán nem örül a békének

Létrehozva:

Irán veszélyesnek és illegitimnek nevezte a békekötést Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között – írta az IRNA állami hírügynökség az iráni külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

Abu-Dzabi „szégyenletes, jogtalan és egyben veszélyes döntésével” elárulta a palesztin népet, amely sohasem fog megbocsátani – állt a közleményben.

A teheráni külügyminisztérium aláhúzta: az Egyesült Arab Emírségek minden muszlimot hátba szúrt a lépésével, és neki, illetve az őt támogató országoknak kell viselniük a felelősséget a megállapodás összes következményéért.

A tárca „stratégiai ostobaságnak” nevezte az egyezményt, amely szerinte a cionista rezsimmel szembeni térségbeli ellenállást fogja erősíteni.

Irán az 1979-es iszlám forradalom óta nem ismeri el Izrael szuverenitását. Teherán ősellenségeként tekint Izraelre, és többször fenyegetett a zsidó állam megsemmisítésével. Irán és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolata is feszült azóta, hogy iráni tüntetők 2016-ban megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével csütörtökön békét kötött, és megállapodtak arról, hogy diplomáciai kapcsolatot létesítenek egymással.

Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismeri Izraelt. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael ígéretet tett arra, hogy felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök aláhúzta: új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolatában, és az Egyesült Arab Emírségek után más államok is békét fognak kötni Izraellel.
A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász és a Gázai övezetet uraló szélsőséges Hamász bírálta és elutasította a megállapodást, míg Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölte az egyezséget.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink