Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az államé lett a sármelléki repülőtér

Létrehozva:

Forrás: hevizairport.com
Forrás: hevizairport.com

A néhány német charterjáratot fogadó Hévíz–Balaton Airport 90 százalékát szerezte meg Hévíz önkormányzatától az állam.

Állami kézbe kerül a sármelléki repülőteret üzemeltető Hévíz–Balaton Airport Kft. 90 százaléka, amely jelenleg Hévíz önkormányzatának tulajdonában van – szúrta ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatot a Magyar Nemzet.

Az állami tulajdonszerzés során a vételár legfeljebb 90 százalék lehet a cégben, amelynek értékét a független vagyonértékelő 114,1 millió forintban állapította meg.

Az indoklás szerint a lépéssel hatékonyabban felhasználhatók a Sármellék és Zalavár határában fekvő repülőtér állami támogatásai, ellenőrizhetőbbek lesznek, vagyis a stratégiai fontosságú turisztikai ágazat fejlesztését segíti elő.

A tranzakcióval a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, Bártfai-Mager Andreát bízta meg a kormány. A repülőteret üzemeltető cégben a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.

A Balatonhoz közeli repülőtér elsősorban charterjáratokat fogad: a weboldalán olvasható aktuális menetrend szerint augusztus 26. után a német SundAir chartercég közlekedtet járatokat különböző németországi úti célokról (Drezda, Erfurt és Lipcse) Sármellékre.

Legnépszerűbb cikkeink